U subotu se u Rijeci otvara izložba ‘Re-Start Experience’ španjolskog kustoskog kolektiva SOMAMA

UMJETNIČKI RADOVI NA TEMU ULOGE OTPADA I KONZUMERIZMA U GALERIJI SKC I NA ULICAMA RIJEKE

Ove subote, 31. listopada u Galeriji SKC, u Kružnoj ulici u Rijeci, od 19.00 sati otvara se umjetnička izložba Re-Start Experience, španjolskog kustoskog kolektiva SOMAMA, u okviru programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.  

Izložba će biti otvorena svakodnevno do 13. studenog od 15 do 20 sati, uz slobodan ulaz. Usto, na ulicama i trgovima Rijeke, u sklopu istog programa, bit će postavljeno devet privremenih umjetničkih instalacija.

Propitujući suvremene probleme okoliša, umjetnički radovi ističu ulogu otpada i konzumerizma te načina na koji pojedinačne navike imaju utjecaja na dobrobit okoliša. Polazeći od koncepta 3R – Reduce, Reuse, Recycle, izložba predstavlja radove koji inspiriraju, nude alternativu te stvaraju prostor za kreativno iskorištavanje otpada, uz zadržavanje dijaloga s načelima održivosti.

– Glavna ideja ove izložbe kao i cijelog projekta ima za cilj potaknuti ljude da razmisle o temi otpada i okoliša te da se svi zajedno zapitamo što mi kao pojedinci možemo napraviti kako bismo popravili situaciju, rekla je u najavi programa kustosica Sofia Cartuccia iz španjolskog kolektiva SOMAMA, koji čine još i Mara Florean te Marianne Schädler.
Kroz umjetnost želimo potaknuti ljude da osvijeste činjenicu da svatko od nas svojim djelovanjem može napraviti razliku. Radovi su inspirirani idejama doma, supermarketa, šume i mora, okoliša koji je svima nama poznat i dio je svakodnevnice s kojom se možemo identificirati. Smatrale smo da bi to mogla biti dobra polazišna točka osvještavanja ljudi da taj poznati okoliš svojim pozitivnim angažmanom pokušaju zaštititi, naglašava Cartuccia.

Na izložbi će se predstaviti mlade umjetnice i umjetnici Ivana Barić, Lea Čepić, Josip Knežević, Ana Maria Maravić, Lucija Marin, Nicol Načinović, Anna Orbanić, Sara Orbanić, Goran Pavić i Veronika Šindilj. Do subote, 31. listopada i publika se poziva na prisustvovanje stvaranju izložbe te će za to vrijeme Galerija SKC biti pretvorena u otvoreni atelje. To je prilika za upoznati umjetnice i umjetnike, umjetničke koncepte te saznati više o sirovinama koje se mogu iskoristiti iz otpada, a sve će kulminirati s premjernim otvaranjem izložbe radova, instalacija i performansa 31. listopada. Usto, Kroz cijelo vrijeme trajanja izložbe, do 13. studenog, posjetitelji će moći sudjelovati u interaktivnim edukativnim aktivnostima koje će ih voditi kroz 7 tipova plastike, a u konačnici će rješavanjem zagonetki moći sudjelovati u dovršetku jedne od sudioničkih instalacija.

– Projekt Re-Start Experience dio je programa Europske prijestolnice kulture, a izabran je putem Javnog poziva 2019. godine, pojasnio je Bernard Koludrović, savjetnik za programe RIJEKE 2020.
Primjerice kroz projekte kao što su Ri:Use koji je pokrenula Molekula i Riperaj koji je pokrenulo KD Čistoća vidljivo je da se i među građanima Rijeke sve više razvija trend iskorištavanja otpada odnosno reprimjene materijala. Glavna poruka ovog projekta je da je otpad nešto s čime se moramo suočiti, to je istovremeno ekološki politički i ekonomski problem, a ovaj projekt na kreativan način želi potaknuti ljude na razmišljanje kako pristupiti toj problematici, kaže Koludrović.

Program Re-Start Experience razvio se kroz suradnju kolektiva SOMAMA, zatim studentica i studenata te alumnija Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, uz veliku podršku Studentskog kulturnog centra i KD-a Čistoća.

– Drago mi je što smo zahvaljujući projektu Europske prijestolnice kulture mogli sudjelovati u jednom ovakvom projektu koji tematizira važan problem s kojim se kao društvo suočavamo i drago mi je što nam se SOMAMA obratila za partnerstvo. Svaki projekt koji promišlja otpad na neki drugi način, a ne isključivo kao smeće za nas je zanimljiv i izazovan, a to između ostaloga dobro korespondira s našom idejom Riperaja koji je primarno orijentiran prema ideji održivog gospodarenja otpadom, naglasio je Milan Zagorac, ekspert za korisničku podršku KD Čistoća.

Privremene umjetničke instalacije na ulicama i trgovima grada

Osim u Galeriji SKC, zahvaljujući kolektivu SOMAMA, na ulicama i trgovima centra Rijeke do 9. studenog bit će postavljeno i devet privremenih umjetničkih instalacija tj. umjetnina stvorenih od otpadnog materijala i to na sljedećim lokacijama: na autobusnoj stanici na Fiumari u smjeru istoka, na autobusnoj stanici u Adamićevoj ulici kod kućnog broja 26, na autobusnoj stanici Riva, na križanju Rive i Splitske ulice, na autobusnom kolodvoru Žabica, u Parku Nikole Hosta, u Parku Vladimira Nazora, u Krešimirovoj ulici na ulazu u kompleks Benčić te na Trgu Podhumskih žrtava ispred Građevinske škole.