ZAPOČEO PROJEKT „POEZIJA U GRADU“ U SPOMEN VELIKANU  HRVATSKE  KNJIŽEVNOSTI  AUGUSTU ŠENOI

 

Sedam mjeseci od potresa 22. listopada u  Zagrebu je počeo projekt “Poezija u gradu” posvećen velikanu hrvatske književnosti Augustu Šenoi.

S poštovanjem i zahvalnošću u spomen ovom jedinstvenom književnom velikanu bit će na city light površinama osvijetljene neke od njegovih najljepših pjesama: Zagrebu, Tri riječi, Budi svoj, Sunce i zvijezde i Srce pjesnikovo. Građani će pjesme moći čitati na plakatima u Draškovićevoj ulici, Vlaškoj ulici, na Trgu kralja Tomislava- Glavni kolodvor, na Mažuranićevom trgu, Rooseveltovom trgu, kod Avenue Malla te na Savskoj cesti, a  sve do 05. studenga 2020.

August Šenoa umro je u 43. godini života od posljedica upale pluća od koje je obolio kada je uz predan i intenzivan književni rad i kao požrtvovni gradski vijećnik po hladnoći skrbio za unesrećene u velikom zagrebačkom potresu 1880. godine. Zbog njegove veličine i udjela kojeg je imao u hrvatskoj književnosti, razdoblje u kojemu je aktivno djelovao naziva se Šenoino doba.

Projekt Poezija u gradu iznikao je iz projekta Poezija to go koji je već pet godina aktivno prisutan u javnosti.  Autorica oba projekta je književnica Sonja Zubović.

Autorica vizualnih rješenja na plakatima je dizajnerica Tena Pezdevšek.

Projekt je realiziran zahvaljujući financijskoj potpori ostvarenoj na natječaju Svjetlo na zajedničkom putu HEP- a. Posebna zahvala Zagreb plakatu d.o.o  na donacijskoj podršci  za pjesmu  Zagrebu.

ŽELJKO KRZNARIĆ