Tehnički muzej “Nikola Tesla” najavljuje održavanje programa Kolekcionar, kojim će se predstaviti znanje o tehničkoj građi i ljubav prema njoj i razgovorom s kolekcionarom, gosp. Zlatkom Ivkovićem. Predmetni program je dio edukativne muzejske akcije EMA 2020. čija je tema LJUBAV.

Program će se održati u subotu, 24. listopada 2020. s početkom u 10 sati.Sudjelovati u vodstvu može se uz kupljenu ulaznicu za zbirke muzeja. Djeca do 7 godina starosti imaju besplatan ulaz u Muzej. Nije potrebna prethodna najava dolaska.

Iako su razlozi i motivi skupljanja različiti, za većinu kolekcionara primarna vrijednost njihovih zbirki i samog čina prikupljanja, emocionalne je, a ne materijalne prirode. Premda psiholozi znaju spominjati „mračnu stranu“ kolekcioniranja, ono je uglavnom povezano s pozitivnim emocijama, uz fascinantnu činjenicu da se može skupljati gotovo sve. Ljubav kolekcionara prema prikupljanju nesebična je poput prave ljubavi. Ne temelji se na želji za posjedovanjem, već na predanosti, želji za dijeljenjem i zajedničkim rastom.

Kroz program Kolekcionar, u TMNT-u ćemo predstaviti znanje o tehničkoj građi i ljubav prema njoj, razgovorom s kolekcionarom Zlatkom Ivkovićem.

Gospodin Ivković rođen je 1949. godine u Zagrebu gdje se i školovao za telekomunikacijskog tehničara. Višedesetljetni radni staž stekao je u tadašnjem PTT-u, odnosno HPT-u. Već 1974. godine počinje se zanimati za stare telefonske aparate, a tijekom rada u PTT-u stječe specifična znanja, pa se osim prikupljanja telefonskih aparata bavi i njihovim popravcima kao i restauracijom. Svoje znanje je ustrajno nadograđivao suradnjom s drugim kolekcionarima, muzejskim ustanovama, kao i sudjelovanjem na sajmovima antikviteta u zemlji i inozemstvu. U povodu 25. godišnjice kolekcionarskog rada 1999. godine predstavio je u Muzeju grada Zagreba svoju bogatu kolekciju telefona uspješnom i posjećenom izložbom. Zbirka Zlatka Ivkovića danas je dio fundusa HT muzeja u Zagrebu. Sudionik je Domovinskog rata, a bavi se i prikupljanjem hrvatskog vojnog i ratnog znakovlja iz vremena Domovinskog rata te uskoro planira izložbu na tu temu. Gospodin Ivković primjer je savjesnog i skrupuloznog kolekcionara, čiji zavidan kolekcionarski staž i opus zaslužuje biti predstavljen široj javnosti.

ŽELJKO KRZNARIĆ

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here