O vezi govora mržnje i nedostatka empatije, piše Hamed Bangoura!

0
Hamed Bangoura, foto: screenshot

Autor: Hamed Bangoura

(Sadržaj prenesen s facebook profila i uz dozvolu autora)

Početkom 2012. godine u moj tadašnji ured dolazi dobar poznanik. Pita me imam li sekundu vremena za njega. Naravno, moj je odgovor. U tom trenutku ono što znam o njemu je da ima sjajan posao za koji prima 12.500 kuna, žena s dva fakulteta još bolji i plaću od 18.000 kuna. Imaju dvoje djece, kredit za stan u iznosu od 5.500 kuna i kredit za auto u iznosu od 3.500 kuna. Krizu 2008. nisu ni osjetili. Sjeda preko puta mene i kaže: “Došao sam ti reći da smo se mi (on i skupina drugih dobrostojećih poznanika) jako smijali na sve tvoje postove koje objavljuješ na FB (GOH) i da si mislimo što to tebi treba? Što ti treba da se bodeš s rogatima zbog nepoznatih ljudi? Samo se bespotrebno izlažeš.”

Rekoh: “Dobro i? To je moja privatna stvar.” Na to će on: “Znam, ali moram ti reći da sam ti se smijao, a danas te razumijem.” Na to ću ja: “Da pogodim? Ostao si bez posla ili ti ili žena?” “Žena,” kaže on. “A ha, sad je problem. Sigurno si još u kreditima (- 9.000)? Nema ženine plaće (-18.000 kn), a primanja su samo tvoja (+12.500 kuna). Trenutno za život imaš 3.500 kuna i nešto ušteđevine? “Da,” odgovori on. “Pretpostavljam da poznanici nisu ponudili posao tvojoj ženi, iako ima dva fakulteta i 49 godina?” “Da”, reče on.

“Naravno da su sada zaboravili sva skijanja i druženja?” Imaš nešto ušteđevine i trošiš je nevjerojatnom brzinom. Ne znaš što i kako da napraviš, i shvaćaš da sada odjednom nitko ne pita kako ti je i sada naravno razumiješ da ja ne pišem i ne radim sa skupinom ljudi da bi se zabavljao, već upozoravam da će biti još i gore, te da problem može svakoga dotaknuti?” “Da”. Da skratim. Danas je 2020. i upravo smo se čuli telefonski. Žena ne radi, ušteđevina je potrošena, nestala su skijanja, Mercedes je zamijenio 7 godina stari Opel, ovrha za stan je odavno sjela, danas je ponovno aktivirana.” Ipak sretan je. Žena je još tu i radi na crno, preživljavaju, a bili su dobrostojeći, poželjni u društvu. On ima svoj posao, ali nešto manju plaću, jer morao je zadržati isti. Kaže da mu gotovo nitko od starih poznanika nije ni na jednoj listi. Tko mu je kriv, reći će neki.

Da, tko mu je kriv? Nije bitno tko je kriv. Nije me briga kako je drugom dok je meni dobro. Zar ne? 2008. nisu se bunili ugostitelji, vlasnici suvenirnica, poduzetnici, glazbenici, oni sa stalnim poslovima i nikoga nije bilo briga. Evo nas 2020., a većina se buni. Nije me briga dok ne dođu po mene. To je stav većine dok nemaju probleme. Dobro, legitiman stav, ali ne zaboravite. Nije nevažno da je kraj 2020. i da imamo govor mržnje i potpuni nedostatak empatije. Sada tražimo korijene govora mržnje, a uskoro bi mogli tražiti korijene nedostatka empatije. Kada krenete to tražiti pogledajte prvo sebe u ogledalu. Tu leže svi korijeni. Ne zaboravite da su to danas drugi, ali uskoro bi mogli biti i oni koji još uvijek misle da su na sigurnoj strani. Ružno je kada čuješ govor mržnje i vidiš nedostatak empatije, ali još je gore kada se to dvoje spoji.

PS: Tko ne razumije neka se sam odfrenda. Hvala

 

O autoru:

Hamed, punim imenom Ruždija Hamed Bangoura, rođen je 1966. u Conakryju, Gvineja. Njegov otac, David Bangoura, bio je jedan od prvih Afrikanaca koji su došli na studij u bivšu Jugoslaviju gdje u Zagrebu upoznaje suprugu Fatimu. Nakon završetka Građevinskog fakulteta Bangoura se sa suprugom vratio u Gvineju u kojoj će živjeti slijedećih 14 godina i dobiti četvero sinova: Mouhamed Laminea – Miško, Ruždija Hamed, Daodu i Sayon. Hameda su, zato što je obolio od dječje paralize, 1967. sa samo 13 mjeseci poslali baki i djedu u Zagreb, a cijela se obitelj vraća u Hrvatsku 1977. godine.

S 14 godina Hamed u jednom zagrebačkom klubu staje iza gramofona što je početak njegove jako uspješne karijere DJ-a, a  na televiziji se prvi put pojavio kao voditelj HRT-ovog ‘Hit depoa’, najpopularnije glazbene emisije u Hrvatskoj 1990-ih godina. Hamed i suvoditeljica Danijela Trbović postaju najpopularnija lica naše televizije.

Osim glazbom Hamed se bavio i drugim vrstama biznisa te tijekom vremena osniva više tvrtki od kojih je sigurno najpoznatija modna agencija Midikenn, koju je osnovao zajedno s braćom i u kojoj su karijeru počele mnoge naše poznate manekenke.

Od 2011. pojačano se društveno angažira, te na društvenim mrežama piše oštre komentare o mnogim problemima kojima stiče veliku popularnost i mnoštvo pratitelja. Slijedeći korak je bio ulazak u političke vode. Osniva (2013.) platformu Pahulja i pokreće peticiju za organiziranje novih parlamentarnih izbora na koje se ne bi smjela prijaviti nijedna postojeća politička stranka. Inicijativa je propala, skupio je 45000 glasova ali je izostala podrška javnih osoba i intelektualaca. Usprkos ovom razočarenju Hamed nije okončao svoj društveni angažman: voditelj je emisije ‘Nije sve tako crno’ u kojoj s gostima diskutira o aktualnim događanjima, a osim toga jedan je od suosnivača ‘Alternative 101’ nove političke platforme koja ima za cilj veće uključivanje građana u političke procese.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here