S obzirom na situaciju uzrokovanu epidemijom COVID-19 koja se održava i na poslovanje velikog broja ugostitelja i obrtnika koji posluju na području Grada Zagreba,  zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sastao se danas u Gradskoj upravi s predstavnicima Nezavisne udruge ugostitelja, Udruženja ugostitelja Grada Zagreba  i Obrtničke komore Zagreb, predvođeni svojim predsjednicima Marinom Medakom, Francom Leticom i Mirzom Šabićem.

 

Gradonačelnik je 16. listopada 2020. predložio Gradskoj skupštini produljenje mjera za ublažavanje negativnih posljedica na poslovanje ugostitelja i obrtnika na području Grada Zagreba uzrokovanih epidemijom bolesti COVID -19, koje bi se primjenjivale od 1. studenog do 31. prosinca 2020., uz mogućnost daljnjeg produljenja, kako slijedi:

 

  1. ugostitelji i obrtnici koji obavljaju djelatnost u poslovnim prostorima i na građevinskom zemljištu u vlasništvu Grada Zagreba oslobađaju se plaćanja zakupnine;
  2. ugostiteljima i obrtnicima koji su obveznici komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi obavljanju poslovne djelatnosti umanjit će se za 30 % utvrđeni iznos obveze komunalne naknade;
  3. ugostitelji i obrtnici koji su korisnici javnih površina za postavljanje otvorene terase oslobađaju se plaćanja mjesečne naknade.

 

Pored predloženih mjera, Gradonačelnik Milan Bandić prihvatio je i dodatne mjere za ublažavanje posljedica pandemije koje su predstavnici udruženje ugostitelja tražili:

 

  1. oslobađanje plaćanja poreza na potrošnju u cijelosti za isto razdoblje, s mogućnošću produljenja
  2. iznalaženje rješenja za formiranje drive-in zona ispred ugostiteljskih objekata za preuzimanje hrane na otvorenom

 Podsjetimo, u Zagrebu je oko 13 000 obrtnika, a ugostitelja je oko 4 800. Zajedno zapošljavaju više od 50 000 ljudi.

ŽELJKO KRZNARIĆ

 

 

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here