Praizvedba predstave ‘Predsjednici&ca’ Tarika Filipovića i Borisa Svrtana 24. 10. u Kerempuhu

PREDSJEDNICI I PREDSJEDNICA STIŽU NA SCENU KEREMPUHA

Praizvedba predstave “Predsjednici&ca (Pretposljednja večera)” Tarika Filipovića i Borisa Svrtana, u režiji Tarika Filipovića, održat će u subotu, 24. listopada u Satiričkom kazalištu Kerempuh. Predstava je nastala u koprodukciji Kerempuha i FIJI grupe.

Predstava u kojoj Kolinda Grabar – Kitarović na večeru zove Ivu Josipovića, Stipu Mesića, Franju Tuđmana i Josipa Broza Tita kako bi udruženim snagama, a vođeni bogatim političkim iskustvom, pronašli recept za spas zabrinjavajuće hrvatske situacije, iznimno je aktualna i britka komedija, koja ističe mnoge apsurde našeg društva te nas na duhovit način podsjeća na hrvatsku prošlost i sadašnjost, ali i upozorava na neizvjesnu budućnost.

Pritom, spoj intrigantnih, pa i kontradiktornih i dramski potentnih državničkih osobnosti otvara pitanja koja često sami sebi postavljamo pred malim ekranima i dnevnim novinama. Vjerujemo li u bolje sutra ili je pak preciznije reći – “malo sutra”? Mogu li bivši hrvatski predsjednici, živi ili ”oni drugi” spasiti našu zemlju? Ciničniji će reći da ne mogu pomoći ni budući, a još manje bivši. Mogu li oni, unatoč različitim političkim stremljenjima, ujedinjeni stremiti prema jednom zajedničkom cilju? Mogu li nam, dakle, oni koji su dijelom prošlosti pomoći u tkanju bolje budućnosti? Premda se radi o pitanjima na koja nemamo odgovore, kazalište nam otvara prostor za maštu ispunjenu gorkastim i ciničnim notama, upravo onakvima kakvima obiluje ova nemoguća predsjednička večera.

U predstavi igraju Tarik Filipović (Tuđman), Ornela Vištica / Ana Begić Tahiri (Kolinda), Boris Svrtan (Tito), Hrvoje Kečkeš (Mesić), Siniša Miletić / Ivan Jončić (Josipović).

Scenografiju potpisuje Damir Medvešek, kostime Vedrana Rapić, autor glazbe je Milorad Stranić, koreografkinja Larisa Lipovac, oblikovatelj svjetla Aleksandar Mondecar, a oblikovatelj zvuka Damir Ključarić.