Danas počinje 18. Festival znanosti Rijeka

Osamnaesti po redu Festival znanosti Rijeka održava se od 12. do 17. listopada, a najveći dio programa odvijat će se, sukladno epidemiološkoj situaciji, u virtualnom svijetu, odnosno na službenoj stranici festivala.

Tribina o etici u znanosti i visokom obrazovanju na prvom danu riječkog Festivala znanosti

Tribinom naziva „Sustav etike u znanosti i visokom obrazovanju: od obećavajućih polazišta do dirigirane marginalizacije“ danas u Rijeci započinje novo izdanje Festivala znanosti. Gost tribine je Dražen Hoffman iz Gonga koji će online posjetiteljima približiti problematiku etičkih standarda u znanosti i visokom obrazovanju te dati uvid o stanju u Hrvatskoj na tu temu.

Naime, iako se kao temelj za razvoj ovog prijeko potrebnog sustava nametnula nužnost postojanja središnjeg koordinacijskog tijela te uspostavljanja minimalnih normi za postupanje u slučaju etičkih i reputacijskih rizika, sustav etike u znanosti i visokom obrazovanju među znanstvenim organizacijama u Hrvatskoj nije zaživio. Na tribini će biti riječi o razlozima zašto je i kako do toga došlo, kao i o posljedicama koje stopiranje razvitka ima na etičke standarde te kako se ta činjenica reflektira na pitanje upravljanja sukobom interesa.

„Sustav etike u znanosti i visokom obrazovanju: od obećavajućih polazišta do dirigirane marginalizacije“ u okviru Festivala znanosti Rijeka organizira Udruga za razvoj visokoga školstva Universitas, a svi zainteresirani za sudjelovanje tribini mogu pristupiti putem ove poveznice.

Tribina počinje u 16 sati, a moderatorica je predsjednica Universitusa, Jasminka Ledić.

Ovogodišnje izdanje Festivala znanosti Rijeka održava se na temu Kultura znanosti, a sve informacije o programu dostupne su na službenoj web stranici.

Festival organizira Udruga Zlatni rez Rijeka uz glavnog suorganizatora Sveučilište u Rijeci, te brojne druge, a odvija se pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

O gostu tribine:

Dražen Hoffmann zaposlen je u Gongu kao suradnik na edukacijskim programima. Završio je preddiplomski studij lingvistike i sociologije na Filozofskom fakultetu te preddiplomski i diplomski studij politologije na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. U Gongu se prvotno bavio provođenjem primijenjenih politika istraživanja i indeksa kvalitete javnog upravljanja, no posljednjih se godina usmjerio na razvoj i provedbu Gongovih edukativnih aktivnosti vezanih uz političke procese i javne politike, demokraciju, EU i medijski sustav.