Izrael svrstao ZICER među najbolje svjetske inovacijske ekosustave

Zahvaljujući inicijativi i nominaciji Veleposlanstva Države Izrael u Republici Hrvatskoj ekosustav Grada Zagreba – ZICER u konkurenciji 50 inovativnih ekosustava iz 41 zemlje svijeta s 4 kontinenta izabran je među 10 najboljih. Sada se natječe za titulu najboljeg svjetskog startup ekosustava.

 

Posljednjih nekoliko tjedana sve više se  govori o uspjesima koje na svjetskom tržištu postižu domaći tehnološki startupovi. Krenuti samostalno, iz garaže, ili pak imati podršku sustava – nije isto! Iako je inicijativa za poticanje inovativnog startup poduzetništva u Hrvatskoj sve više, ZICER se izdvaja. Naime, riječ je o ekosustavu s 25-ogodišnjom tradicijom iza kojega stoji Grad Zagreb, a koji je po mnogim parametrima specifičan.  ZICER povezuje sustave koje često dijeli veliki jaz –  gospodarsku i akademsku zajednicu. Nizom uspješnih projekata dokazuje kako je transfer tehnologije i znanstvenih dostignuća u gospodarstvo moguć. U ZICER-u rade na cjelovitom pristupu koji obuhvaća mentorsku, edukacijsku, infrastrukturnu i financijsku podršku. Vrhunski laboratoriji, opremljeni sredstvima Europske unije, u kombinaciji s intenzivnim programima akceleracije i inkubacije svrstali su ZICER među najbolje.

Suradnja Grada Zagreba i Države Izrael u Republici Hrvatskoj snažna je i kontinuirana. Između ostalog, vidljiva je i kroz razmjenu znanja i iskustava etabliranih izraelskih stručnjaka ZICER-ovim startupovima.

Drago mi je što je ZICER prepoznat i izdvojen u ovako snažnoj međunarodnoj konkurenciji. Idućeg vikenda na Bootcamp natjecanju izabrat ćemo novu generaciju mladih startupova za naš predakceleracijski program Startup Factory.  Sada mogu najaviti kako će, zahvaljujući suradnji s Veleposlanstvom Države Izrael u Republici Hrvatskoj, nova generacija naših startupova svoja znanja crpiti i kroz iskustva etabliranog izraelskog startup eksperta. Što se tiče prijave za InnoVision Ecosystem Awards, potrudili smo se sažeti sve što radimo. U ZICER-u smo uspjeli stvorili ekosustav koji povezuje sveučilišta i gospodarsku zajednicu, zajedno s Gradom Zagrebom  promoviramo inovativnu javnu nabavu, kreirali smo i plasirali i inovativne modele financiranja, a naši vrhunski laboratoriji služe za razvoj i testiranje globalno konkurentnih proizvoda. U utorak, 13. listopada dat ćemo sve od sebe da još jednom dokažemo naš potencijal! – kaže Frane Šesnić, direktor ZICER-a.

Ova nominacija potvrđuje da u pristupu razvoju startupova idemo u pravome smjeru. U ZICER-u sveobuhvatnu podršku za razvoj u ovom trenutku prima stotinjak startupova. Osim što smo se u prijavi za InnoVision Ecosystem Awards osvrnuli na cijeli ekosustav razvijen u ZICER-u, izdvojili smo i dva startup rješenja – jedno iz područja društvene odgovornosti (startupa OmoLab) i jedno iz područja zelene tehnologije (startupa NuoTwo). Oba rješenja u samim smo početcima prepoznali i podržali kroz bespovratna financijska sredstva dodijeljena na Zagreb Connectu 2018. i 2019. godine. Navedenih godina Izrael je bio zemlja partner Zagreb Connecta. Ove godine za bespovratnu podršku Startup Factoryja iz Gradskog proračuna izdvojili smo 550 000 kuna. – kaže Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.

Ovo je još jedno priznanje naporima koje ulažemo u poticanje inovativnog poduzetništva kroz naš ZICER. Priznanje je tim veće što smo nominirani od strane našeg partnera Veleposlanstva Države Izrael u Hrvatskoj i veleposlanika Ilana Mora, a izabrani među tako snažnom svjetskom konkurencijom. Naši planovi za daljnji rast kapaciteta za razvoj mladih tehnoloških nada su jasni. Pamet koja se nalazi u ZICER-u može pokrenuti naše gospodarstvo. – izjavio je Milan Bandić, gradonačelnik grada Zagreba, komentirajući vijest o nominaciji.

ŽELJKO KRZNARIĆ