Danas počinje Ganz nove Perforacije, festival izvedbenih umjetnosti i nezavisne autorske produkcije suvremenog kazališta, plesa i performansa. Festival se održava se od  6. do 11. listopada na 15-ak različitih lokacija u Zagrebu. Ganz nove Perforacije svojevrstan je hibrid dva festivala:  Perforacija & Ganz novog – koji su spajanjem svojih kreativnih i produkcijskih snaga postali snažna točka oko koje se okuplja nezavisna domaća scena.

Jesen donosi ganz novu kulturnu ponudu, a novonormalno, sudeći prema programu, i dugo očekivanu dominaciju  ženskih autorica.

Festival počinje u utorak, 6. listopada u 20 sati u Zagrebačkom plesnom centru premijerom plesne predstave Playing reality,Koraljke Begović i Jasne Jasne Žmak, koja za svoje ishodište uzima svima znane dječje igre te ih transformira u plesne sekvence gradeći kompleksnu rekonstrukciju poznatog svijeta igara. Plesna umjetnica Roberta Milevoj u radu Rob3rta, koji je svojevrsni nastavak ranijih istraživanja Roberta, Roberta i Opet Roberta, analizira kapacitete vlastitog izvođačkog tijela u korelaciji s emotivnim segmentom bića; dok Zrinka Užbinec predstavlja Eksplodiranu sluz, koreografski pokušaj sastavljanja čudovišta nastao iz želje da se kroz plesni kolaž izazove normativna i jednoslojna percepcija tijela. Kolektiv Zvukospjevi (Hewitt, Slipčević, Guzmić) uprizoruje audiovizualni projekt Sightings-Sittings koji se nastavlja na zvučno i ambijentalno istraživanje lokacija Sjevernog mora, područje između La Manche i Norveškog mora, započet u sklopu rezidencije Otočka veza. Predstava Ispravakkazališne redateljice Marine Petković Liker dio je izvedbenog ciklusa Udaljenosti, ona je njezina peta, vjerojatno završna epizoda. Inspirirana razgovorima sa stanovnicima Darde u Baranji, ova je predstava (kao i cijeli ciklus), svjedočenje i analiziranje paradigmatskog problema života u još uvijek poslijeratnoj Hrvatskoj. Od međunarodnih gostiju, u ovogodišnjem sve-domaćem programu, predstavit će se Mala Kline s participativnim 20-satnim happeningomDream Hostel Zagreb – Vizije ekcesa, te također slovenska grupa Feminalz s duhovitkom i britkom komedijom tijela, kazališno-glazbenom TehnoburleskomKradljivci slika. Festival završava 11. listopada noćnom zvučnom šetnjom Dolac spava– intimni radio u hoduPavlice Bajsić Brazzoduro, kroz koju nas na 90-godišnjicu od izgradnje tada neželjene, a danas obožavane tržnice Dolac, vodi glas u slušalicama s povremenim glazbenim intervencijama uživo, tjerajući nas na promišljanje o različitim gradovima koji supostoje na jednom prostoru, posebice onog grada koji se, iz prašine naših dimnjaka i kostiju, tek treba uzdići. U postfestum programu 17. listopada Nina Kurtela izlaže instalaciju u javnom prostoru, kreativnu intervenciju na prometnim znakovima Bez naziva. Prometni znakovi koji su inače postavljeni u javnom prostoru radi davanja uputa ili pružanja informacija sudionicima u prometu ovog puta ne uključuju naredbe i obavijesti o opasnosti već sugeriraju neka nova promišljanja prostora, vremena i kretanja otvarajući prostor za koreografiranje nekih novih stvarnosti i/ili fikcija. 11. i 12. studenog, svoj autorski rad Keinberg premijerno će u Teatru EXIT predstaviti jedna od najzanimljivijih autorica mlađe generacije, Vedrana Klepica. Predstava kroz izvedbeni i vizualni jezik istražuje ponavljajuće principe kasnog kapitalizma u kojem sami sistemi koji su osnova izgradnje jedne ekonomske zajednice, kroz nedovoljnu kontrolu, postaju razlozi njezinog raspadanja.

Iako je vrijeme karantene bilo ispunjenom kulturnim sadržajima on-line tipa, iskustvo ipak pokazuje da ništa ne može zamijeniti živu izvedbu i izravni proces uživanja u umjetnosti. Ova se godina pokazala puna neizvjesnosti te nas osvijestila da ne znamo što donosi sutra i da baš zato uživamo u danas. Zato, posjetite programe Ganz novih Perforacija, a ulaz je, kao i uvijek – slobodan u sklopu inicijative Umjetnost dostupna svima.

U site-specific programu Ganz novih Perforacija, poznatoj Noći performansa, podnaslovljenoj Sve je moguće osim nemogućeg prostora za performans, koja se bavi istraživanjem novih prostora za performans i društvene odnose, 17. listopada svoje performativne radove izvest će Milijana Babić i Centar za ženske studije Rijeka, Petra Mrša, Vlasta Delimar i Milan Božić, Vladimir Novak, name:, Selma Banich, Antonio Grgić, Nika Bokić, Rajna Racz i Marin Živković.

 

Ganz nove Perforacije realiziraju se u suorganizaciji Domina i Ganz nove kulture promjene te u suradnji s partnerima kojima ovom prilikom zahvaljujemo: Zagrebački plesni centar, Teatar EXIT, Kulturni centar Travno, Galerija Nova, Centar za kulturu Novi Zagreb – Galerija Vladimir Bužančić, UPUH, Galerija AMZ, Drugo more i Centar za ženske studije iz Rijeke te Tržnice Zagreb.

Festival podržavaju Program Europske unije Kreativna Europa kroz projekte suradnje Be SpectACTive i ACT: Art, Climate, Transition, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb – Gradski ured za kulturu te Zaklada Kultura nova kroz platformu Mreža izvedbenih umjetnosti. Medijski pokrivaju Radio Student, Kulturpunkt, Novosti, Vox feminae.

ŽELJKO KRZNARIĆ

 

 

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here