SMOQUA – 4. FESTIVAL QUEER I FEMINISTIČKE KULTURE I OVE GODINE U RIJECI: TU SMO

Od 15. do 17. listopada 2020. godine, u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture, u Rijeci će se održati 4. međunarodni festival queer i feminističke kulture Smoqua, kojim ujedno Lezbijska organizacija Rijeka LORI obilježava svoj „okrugli“ 20 rođendan.

Smoqua, unatoč okolnostima, ove godine (uživo i/ili putem online platformi) okuplja više desetaka umjetnika i umjetnica, aktivista i aktivistkinja te goste i gošće iz Hrvatske i inozemstva. Posjetitelje na nekoliko riječkih lokacija očekuju izložbe, panel rasprave, radionice, performansi i drugi sadržaji, kroz razmjene znanja i iskustava u ugodnom ozračju.

Tema festivala je Semo qua (fiumano: Tu smo), a kako udruga LORI slavi 20 godina postojanja kao prva registrirana lezbijska organizacija u Hrvatskoj, svi će sadržaji propitivati predrasude i “pozivati” na njihovo promišljanje.

Od mnoštva aktivnosti izdvajamo izložbu „20 godina LORI“ koju u četvrtak 15. listopada u 14 sati otvara Queer tango na Korzu te Queer-UP! Party, koji će se održati u subotu 17. listopada od 19 sati u Klubu Crkva, s nastupom multimedijalne švedske glazbenice GNUČČI i drag belgijske umjetnice Eve Is Sick of Adam.

Programi festivala su besplatni, osim Queer-UP! Partyja kod kojeg se na ulazu prikupljaju donacije.

Smoqua 2019 queer mural / Photo by Sara Pavicic

Festival Smoqua od 2017. godine organizira Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“ u suradnji s udrugom PaRiter, Centrom za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci i platformom Građanke svom gradu. Udruga LORI kao glavna organizatorica događaja će naravno poštivati sve mjere i preporuke za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19, a kako bi Smoqua protekla u sigurnom i veselom ozračju.

Smoqua je dio programskog pravca Kuhinja različitosti u okviru programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Festival podržavaju: Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Europska komisija, Global Fund for Women, Astraea, Norveška ambasada, Musagetes, Linz Kultur, RedSapata, uz sponzorstvo Tiskare Adria print.

Detaljni program festivala Smoqua

ČETVRTAK, 15. LISTOPADA 2020.

12.00 – 23.00h – Henganje u okupljalištu, OKC Palach, Kružna ulica 8

Palach je mjesto festivalskog okupljanja, na kojem se posjetitelji/ice mogu informirati o programu, hengati se i prema želji donirati za promotivne materijale.

14.00 – 15.00h – Queer Tango (AT/AR/HR) & otvorenje festivala, Ispred Gradske vijećnice, Korzo 16

Poqueerimo Korzo na par minuta – zaplešimo svi/e ispred Gradske vijećnice! Ples predvodi Damian Cortes Alberti uz podršku riječke plesne grupe Flame. Queer Tango rezultat je pokreta koji je ujedinio žene uzrujane heteronormativnošću, koja pretpostavlja da žena treba čekati da je pozovu na ples, te queer osobe koje žele plesati s partnerima/icama bez obzira na ulogu.

15.00 – 16.00h – Otvorenje aktivističke izložbe „20 godina LORI“, Izlozi Gradske vijećnice, Korzo 16

Ako se želite informirati o dvadesetogodišnjem radu LORI u LGBTIQ aktivizmu te queer i feminističkoj kulturi, dođite do izloga Gradske vijećnice i pogledajte fotografije, novinske isječke i razna svjedočanstva. Izložbu dizajnira riječka umjetnica Nika Rukavina.

17.00 – 19.00h – Panel-rasprava: Ljudska prava LGBTI osoba u Europi i Hrvatskoj, Gradska vijećnica, Korzo 16

Moderira: Sandra Benčić; govore Geraldine Guille, predstavnica Agencije za temeljna prava EU, Ana Urlić, aktivistkinja Zagreb Pridea i Dijana Kesonja, savjetnica pučke pravobraniteljice, koje će diskutirati o rezultatima istraživanja Agencije Europske unije za temeljna prava o nasilju i diskriminaciji prema LGBTI osobama u Europi i istraživanja Zagreb Pridea u Hrvatskoj.

19.00 –  20.00h – Predstavljanje projekta „AIDS – prema stvarnim događajima“, Vladimir Čajkovac (BE/HR), Galerija SKC, OKC Palach, Kružna 8

Kustos Vladimir Čajkovac predstavit će istraživanje „AIDS – prema stvarnim događajima“, iz kojeg su proizašle izložbe u Muzeju higijene u Dresdenu i Međunarodnom muzeju crvenog križa i polumjeseca u Ženevi. Analizirajući načine vizualne reprezentacije HIV/AIDS-a, Čajkovac ih nastoji staviti u relaciju s današnjim vizualnim jezikom pandemije COVID-19.

20.00 – 21.00h – Otvorenje izložbe „Pandemija – prema stvarnim događajima“, Vladimir Čajkovac (BE/HR), Galerija SKC, OKC Palach, Kružna 8

AIDS je od ranih 1980-ih marginalizirana kao bolest Drugih i kao takva dugo je čekala ozbiljnu reakciju zdravstva i politike. Izložba kustosa Vladimira Čajkovca.

21.00 – 23.00h – Nastup zbora „OzloglaŽene“ (HR), OKC Palach, Kružna 8

Glasne, žene a na lošem glasu? U suradnji s programom „Ženski životi glasnije“ publici će se dijeliti manifest o ženskom zadovoljstvu uz koncert pop-up zbora Riječanki i podršku zbora VINS, koji će izvoditi tradicijske hrvatske pjesme korigirane u pravcu rodne senzitivnosti.

Smoqua 2019 – okupljalište u Palachu / photo by Sara Pavicic

PETAK, 16. LISTOPADA 2020.

14.00 – 15.00h – Razgovor o (queer) ženama u vizualnoj industriji, OKC Palach, Kružna 8

Yenni Lee, norveška redateljica i scenaristica, te Marija Katalinić, stručnjakinja za vizualnu kulturu – dvije feministkinje, aktivistkinje i umjetnice – predstavit će svoj rad te govoriti o svojim iskustvima u vizualnoj industriji. Razgovor moderira riječka glumica i novinarka Sara Blažić.

15.00 – 16.00h – Igre bez granica, Antonia Pindulić (HR), OKC Palach, Kružna 8

Kroz interaktivne i edukativne igre posjetitelji/ice se informiraju i senzibiliziraju o temama iz sfere ljudskih prava i svakodnevice LGBTIQ osoba.

15.00 – 17.00h – Radionica: Izrada aktivističkog nakita, Jana Ažić i Elena Apostolovski (HR), OKC Palach, Kružna 8

Radionica kreativnog stvaranja i aktivnog djelovanja u kojoj sudionici/ice osmišljavaju i kreiraju nakit prema vlastitom ukusu. Sav će radni materijal biti dostupan.

16.00 – 17.00h – Feministička šetnja Rijekom, Jelena Bellolan (HR), Centar grada, polazak: Janeza Trdine 7

Želite li upoznati značajne žene koje su doprinijele razvoju grada koji teče? Obilaskom lokacija u užem centru manifestno se ukazuje na manjak reprezentacije žena u javnom prostoru. Opis ture bit će dostupan na interaktivnoj mapi unutar projekta „Rijeka in Flux“.

18.00 –  19.00h –  Radionica: Održivo financiranje za feminističku stvarnost, Evdokia Romanova (RU), OKC Palach, Kružna 8

Cilj je radionice osvijestiti feminističke organizacije o samoodrživom financiranju te istaknuti uspješne prakse u prikupljanju sredstava. Uz Evdokiu Romanovu, aktivistkinju i savjetnicu feminističke zaklade Frida, istražite revolucionarne mogućnosti neovisnosti od donatora i potporama.

18.00 – 19.00h – Prezentacija projekta: In Plain Sight, Cassils (CA/US), Galerija SKC, OKC Palach, Kružna 8

In Plain Sight koalicija je 80 umjetnika/ica ujedinjenih u kreaciji umjetničkog djela koje je posvećeno ukidanju pritvora za imigranate i američke kulture zatvora. Avionima američke flote ispisane su umjetničke poruke na nebu iznad zatočeničkih objekata, imigracijskih sudova i drugih mjesta od povijesne važnosti.

19.00 – 20.00h – Hod pijuna: predstavljanje umjetničko-aktivističkog performansa, Tools for Action (NL), Galerija SKC, OKC Palach, Kružna 8

Hod pijuna kritičko-humoristični je performans nastao kroz suradnju umjetničko-aktivističke grupe Tools for Action s građankama i građanima Rijeke kako bi pružio podršku borbi za život u slobodi te upozorio na to da se ženska prava koriste kao političko sredstvo.

SUBOTA, 17. LISTOPADA 2020.

11.00 – 15.00h – Radionica: Recept za otpor: taktike i principi za kreativne forme protesta, Shailoh Philips (NL) i Marinella Matejčić (HR), OKC Palach, Kružna 8

U praktičnoj i razigranoj radionici istražite temeljne taktike, načela i teorije za samoorganizaciju te intersekciju umjetnosti i aktivizma uz Shailoh Philips, aktivistkinju i umjetnicu, i Marinellu Matejčić, aktivistkinju udruge PaRiter. Obavezne prijave na: info@gsg.hr

16.00 – 17.00h – Radionica o seks-igračkama, LELO (HR/SE), OKC Palach, Kružna 8

Zanimaju vas intimni dodaci, a ne znate koga pitati ni gdje se o tome informirati? Dođite na interaktivnu radionicu o seks-igračkama i naučite svašta uz stručnjakinje iz tvrtke LELO, vodećeg svjetskog brenda luksuznih intimnih proizvoda koji potiče dijalog o zdravijem i potpunijem pristupu seksualnom životu.

19.00 – 00.00h – Queer-UP! Party, GNUČČI (SE) & Soul Ting (HR), Klub Crkva, Ružićeva 22

Ana Rab, poznata po scenskom imenu Gnučči, multimedijalna je glazbenica i izvođačica izuzetna glasa u klupskoj glazbi, koja koristi široko polje stilova eklektičnih utjecaja stvarajući nezaboravne live nastupe. Soul Ting glazbeno-umjetnički je projekt iz Pule koji promovira različite glazbene žanrove, od R&B i hip-hop klasika do afro-house glazbe, s jasnom misijom osnaživanja žena na lokalnoj glazbenoj sceni.

20.00 – 20.45h – Drag show, Eve Is Sick of Adam (BE), Klub Crkva, Ružićeva 22

Drag umjetnica Eve Is Sick of Adam iz Bruxellesa svojim nastupima redefinira rodne uloge i seksualnost kroz kršenje pravila, normi i drugih preuskih okvira.