TOMISLAV STOJAK: PROMJENA MJESNE SAMOUPRAVE U GRADU ZAGREBU

 

Ako želimo bolji Zagreb, onda nam treba kvalitetnija, učinkovitija i jeftinija mjesna samouprava u Zagrebu nego je to danas, naglasio je gradski zastupnik Tomislav Stojak na tiskovnoj konferenciji.

Potpuno je jasno da sadašnji sustav s 218 mjesnih odbora, 17 gradskih četvrti i više od 1600 ljudi koji se u njih biraju nije dobar i da ga moramo mijenjati.

Za razliku od drugih koji samo govore da treba nešto mijenjati, konkretno predlažem sljedeće:

  • 8 umjesto 17 gradskih četvrti;
  • 138 umjesto 279 vijećnika u gradskim četvrtima;
  • ušteda od 5 do 8 milijuna kuna, ovisno o visini mjesečne naknade na razini gradske četvrti;
  • 92 umjesto 218 mjesnih odbora;
  • 748 umjesto 1360 vijećnika u mjesnim odborima;
  • ušteda od 14 do 21 milijun kuna, ovisno o visini mjesečne naknade na razini mjesnog odbora.

Mjesna samouprava u Zagrebu nije ispunila svoju svrhu radi koje je osnovana, a to je da podiže kvalitetu života građana, te poboljšava kvalitetu komunalne infrastrukture u gradskim kvartovima.

Ovaj prijedlog utemeljen je u konkretnim brojkama, financijskim pokazateljima, te osobnom iskustvu djelovanja kao gradski zastupnik i vijećnik u mjesnom odboru.

Okrupnjavanjem i spajanjem četvrti i mjesnih odbora, dobit ćemo učinkovitija tijela i odgovornije predstavnike građana koji će imati veću mogućnost da kvalitetnije rješavaju probleme građana, te podižu kvalitetu komunalne infrastrukture u pojedinim kvartovima.

Građane treba puno više uključiti u planiranje i kontrolu izvršenja planova, vijećnike na razini četvrti i mjesnih odbora učiniti puno više odgovornima za njihove aktivnosti.

Bolji Zagreb u budućnosti znači i kvalitetniji, moderniji, učinkovitiji i jeftiniji ustroj grada, okrenut potrebama građana!

Vlada RH najavila je smanjenje broja raznih dužnosnika koji se biraju na lokalnim izborima, kao i smanjenje broja članova županijskih skupština, te gradskih i općinskih vijeća. Pozdravljam tu najavu, ali takve promjene moramo napraviti i u Zagrebu, paralelno s izmjenama na nacionalnoj razini, moramo krenuti i u ove izmjene ustroja Zagreba i smanjenja mjesne samouprave. U protivnom, nećemo doći do željenih rezultata, a sustav će ostati trom, neefikasan, skup i otuđen od građana.

Ovim prijedlogom želim potaknuti kolege iz Gradske skupštine da krenemo u ozbiljnu javnu raspravu o potrebi promjene ustroja Zagreba, nadam se da i kod njih postoji volja i svijest da se financijska sredstava koja bi ostvarili ovako predloženom uštedom mogu upotrijebiti za nemjerljivo bitnije stvari u našem gradu nego su to naknade vijećnika!

Drago mi je da iz nekih medijskih istupa vidim slično razmišljanje kod kolega iz HDZ-a, iz Zagreb je naš iz Kluba lijevog bloka, predstavnika HSLS-a. Nadam se da i ostali dijele mišljenje o potrebi promjene ustroja našeg grada i da žele biti odgovorni prema trošenju novaca Zagrepčana.

Ukoliko se prihvati ovakav prijedlog kao polazna osnova za promjene, uslijedit će i prijedlog promjena ovlasti i načina rada gradskih četvrti i mjesnih odbora, pogotovo u smislu njihovog odnosa s gradskom upravom kao izvršnim tijelom vlasti, te Gradskom skupštinom kao najvišim predstavničkim tijelom građana u Zagrebu.

Ako želimo bolji Zagreb u budućnosti onda nam treba kvalitetnija, modernija, učinkovitija i jeftinija mjesna samouprava, nagklasio je Stojak.

ŽELJKO KRZNARIĆ

 

Tomislav Stojak, gradski zastupnik

#BoljiZagreb