HNK – OBILJEŽENO 150 GODINA OPERE

Svečanim koncertom HNK u Zagrebu proslavio je veliki umjetnički jubilej te obilježio 150 godina i rada naše najveće i najstarije Opere koja je utemeljena praizvedbom opere Mislav, djela velikog hrvatskog skladatelja Ivana pl. Zajca, 2. listopada 1870. godine.

Gala koncertom dirigirao je maestro Nikša Bareza a nastupili su operni solisti Valentina Fijačko Kobić, Tamara Franetović Felbinger, Ivana Lazar, Cecilija Car, Dubravka Šeparović Mušović, Stjepan Franetović, Tomislav Mužek, Nikša Radovanović, Luciano Batinić, Ljubomir Puškarić, Ivica Trubić te orkestar i zbor Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

Koncertu je prisustvovao i premijer Andrej Plenković, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te izaslanica predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, Mirjam Katulić.

Posljednjih godina zagrebačka je Opera koprodukcijski partner velikim opernim kućama u Parizu, Veroni, Beču, Amsterdamu i Minhenu. Naš operni ansambl jedan je od najperspektivnijih u ovom dijelu Europe a zadržali smo operni repertoar i u ovim vremenima korone, rekla je intendantica Dubravka Vrgoč u govoru prije početka svečanosti osvrnuvši se na povijest zagrebačke Opere, djela koja su gradila Operu no i na budućnost ansambla.

ŽELJKO KRZNARIĆ