PRVI KAMEN SPOTICANJA U ZAGREBU

U znak sjećanja na žrtve ustaškoga i nacističkoga režima u Zagrebu, koje su deportirane u logore smrti i ubijene za vrijeme nacizma, Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust i Židovska vjerska zajednica Bet Israel postavili su u četvrtak prvi od dvadeset Stolpersteina / Kamena spoticanja umjetnika Guntera Demniga iz Njemačke.

Prvi kamen spoticanja u sjećanje na zagrebačku židovsku djevojčicu Leu Deutsch postavljen je ispred kuće na adresi Gundulićeva ulica 29 u Zagrebu. Ostalih devetnaest Stolpersteina / Kamena spoticanja bit će postavljeno u razdoblju od 1. listopada do 30. studenoga 2020. u gradu Zagrebu.

”Za židovski narod sjećanje je neodvojiv dio identiteta i religije. Iz tog razloga Židovska vjerska zajednica Bet Israel angažirala se zajedno s mnogim drugim zaslužnim pojedincima i institucijama da se i u Zagrebu ostvari projekt Stolperstein. U tom kontekstu uloga ”kamena spoticanja” za Leu Deutsch, ali i druge žrtve holokausta u našem gradu, ujedno je i poruka sadašnjim i budućim naraštajima o tome što se događa kada se čovjek sakrije iza ideologije nasilja i smrti izbjegavajući odgovornost za svoje postupke. Lea Deutsch bila je višestruko talentirana mlada umjetnica. Postavljanjem ”kamena spoticanja” ispred zgrade u kojoj je živjela na simboličan način vraćamo je kući iz onog strašnog vagona smrti u kojem je umrla. I zato pored tog mjesta i pločice od mjedi na kojoj je ukratko ispisana njezina sudbina treba zastati barem na trenutak s pijetetom. I pogledati u prošlost da bi znali i umjeli sagraditi bolju i sretniju budućnost za sve ljude”, izjavila je Jasminka Domaš, glasnogovornica Židovske vjerske zajednice Bet Israel.

”Stolperstein je najjednostavnije opisati u nekoliko riječi: Jedan kamen. Jedno ime. Jedna osoba. Žrtve nacionalsocijalizma i ustaškog režima pretrpjele su sudbinu goru od ubojstva. Tadašnja praksa krvnika bila je oduzeti žrtvama zakonska prava i ljudskost, osuđujući ih i ostavljajući ih da budu uništene, ubijene oduzimajući im dostojanstvo i čovječnost. Postavljanje ”kamena spoticanja” je komemorativni čin koji humanizira žrtvu povezujući je s njenom prošlošću, sudbinom, ali i s njenim domom u sadašnjem vremenu i prostoru”, rekla je Nataša Popović, ravnateljica Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust.

Događanju su prisustvovali  ministrica kulture i medija Nina Obuljen Korižnek, rabin židovske vjerske zajednice Bet Israel Kotel Da-Don, književnica i glasnogovornica židovske vjerske zajednice Bet Israel Jasminka Domaš, predsjednik koordinacije židovskih općina RH i Židovske općine Zagreb Ognjen Krauss, njemački veleposlanik Robert Richard Klinke, izraelski veleposlanik Ilan Mor i Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica i izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba.

Lea Deutsch, hrvatska dječja glumica židovskog podrijetla čiji je život tragično prekinut u stočnom vagonu kada joj je bilo 16 godina, svima  je podsjetnik i lekcija o režimima iz prošlosti koji nikada više ne smiju zaživjeti. Prisjećamo se priče o djevojčici koju nazivaju hrvatskom Anne Frank, a zbog njezina izvanserijskog talenta i hrvatskom Shirley Temple, pa ako se nađete ispred kuće 29 u Gundulićevoj ulici nasmiješite se i naklonite toj ljubimici Zagreba čiji je život prekinut prije nego što je stvarno i počeo.

ŽELJKO KRZNARIĆ