Predstavljanje ‘Priručnika o raznolikostima i inkluziji u kulturnim i kreativnim industrijama’ u Zagrebu

U utorak, 6. listopada 2020.g. u 11 sati, u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice u Zagrebu (Trg Ante Starčevića 4, Zagreb) održat će se predstavljanje Priručnika o raznolikostima i inkluziji u kulturnim i kreativnim industrijama, u izdanju RIJEKE 2020 – Europske prijestolnice kulture. Autorice Priručnika su Sanja Bojanić i Tatjana Aćimović.

Uz autorice, o Priručniku i inkluzivnim praksama u kulturi govorit će: glavna urednica portala Kulturpunkt.hr i savjetnica za istraživanje i razvoj u Zakladi Kultura nova Antonija Letinić, predstavnica izdavača, direktorica RIJEKE 2020 Irena Kregar Šegota, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč Knežević te voditeljica programa za roditelje i djecu azilante, Knjižnice grada Zagreba, Dječje knjižnice M. Držića Romana Tanković. Predstavljanje moderira Milan Majerović Stilinović, voditelj komunikacija HDS ZAMP-a.

Prijave za sudjelovanje na predstavljanju priručnika su obvezne i primaju se do ponedjeljka, 5. listopada 2020. ili do popunjena mjesta na e-mail adresu: ivana.fistrek@kgz.hr.

Priručnik o raznolikostima i inkluziji u kulturnim i kreativnim industrijama strukturno je podijeljen u tri dijela. U prvome dijelu, pod nazivom Jednake mogućnosti ili zašto je važno biti autentičan, stavlja u fokus proizvodnju umjetnosti i kulture, prava svih sudionika u procesima razvoja i produkcije kulture te obrađuje različite kategorije temeljene na pravno zaštićenim osnovama, ali i posljedicama različitih pristupa, stajališta i mogućnosti. Cilj ovog analitičnog pristupa jest smanjivanje i uklanjanje pretpostavki za diskriminaciju, kao i izgradnja organizacija čija je prednost vrednovanje identiteta različitosti i inkluzije te samim time jačanje kapaciteta zajednice ustanova, organizacija i djelatnika u kulturnim i kreativnim industrijama.
Poglavlje pod nazivom Tko ne može do kulture i zašto?, stavljajući u fokus publike i korisnike kulturnog sadržaja, tematski obrađuje koncept sudjelovanja u kulturi i prava na kulturu te posebno, uzimajući u obzir vezu između sudjelovanja u kulturi kao temeljnog ljudskog prava i društvene kohezije, pristup umjetnosti te slobodu umjetničkog i kulturnog izražavanja kao nužan doprinos razvoju kritičkog mišljenja, međurazumijevanja i međusobnog poštovanja, posebno izdvajajući osjetljive skupine kojima pristup kulturi djelomično ili u potpunosti nije moguć.
Treće poglavlje, pod nazivom Kultura u nenamjernom digitalnom okruženju, u fokusu ima spektar različitosti: od manjkavih do promišljenih strategija i mjera suočavanja s posljedicama krize izazvane koronavirusom te oporavkom sektora kulturnih i kreativnih industrija; zatim raznolike i raznorodne mogućnosti aktera u proizvodnji kulturnog sadržaja u odgovoru na imperativ prijenosa sadržaja u novo, obvezujuće digitalno okruženje te različite karakteristike i specifičnosti određenih kulturnih sadržaja za digitalni format primarno namijenjenih za direktni kontakt s publikama.

Priručnik je nastao u sklopu projekta „Diversity Mixer – politike i prakse u kulturnim i kreativnim industrijama“ koji provodi RIJEKA 2020 u partnerstvu s Akademijom primijenjenih umjetnosti Rijeka, a koji je sufinanciran kroz Program o pravima, jednakosti i građanstvu Europske unije (2014.-2020.) .

 

Bilješka o autoricama

dr. sc. Sanja Bojanić, izv. prof. svoj istraživački interes smješta u područja filozofije kulture, rodnih studija, filozofija srodstva i seksualnosti te afekt teorije. Izvršna je direktoricaCentra za napredne studije Jugoistočne Europe (CAS SEE) te predaje na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Doktorirala je na Sveučilištu Pariz 8, gdje je također i magistrirala Hipermedije, znanosti i tehnologije komunikacija i informacija. Pored nastavnog iskustva na Sveučilištima Paris 8 i Kraljevskog koledža Sveučilišta u Aberdeenu u Škotskoj, radila je u Nacionalnom Institutu za povijest umjetnosti u Parizu, u tjedniku „Nouvel Observateur“ i u Laboratoriju za evaluaciju i razvoj digitalnog nakladništva.

Tatjana Aćimović, doc. art., diplomirala teatrologiju (Paris 3 – Sorbonne Nouvelle). Predaje na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Umjetnička direktorica Festivala prava djece i osnivačica Udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator (programske aktivnosti: Festival prava djece, Uključi me kulturno, Senzibilizacijom do integracije, Razgovor počinje filmom itd.). Kazališna i filmska producentica (2020./2021. za umjetničke organizacije Ulysses Kazalište i Arterarij). Autorica poglavlja “Pravo na kulturu i sudjelovanje u kulturi“ – Matanovac Vučković, R., Uzelac, A. i Vidović D. (ur.) Analiza postojećeg stanja kulture u Republici Hrvatskoj (Radni naslov, dokument u pripremi, Zagreb: Ministarstvo kulture RH).