Hrvatska se zavolontirala

U razdoblju od 23. do 26. rujna održane su mnogobrojne volonterske aktivnosti u sklopu jubilarne, desete manifestacije Hrvatska volontira!
Hrvatska volontira 2020. okupila je više od 120 organizatora volontiranja koji su u 70 gradova uključili preko 2000 građana – volontera i proveli više od 160 društveno korisnih volonterskih aktivnosti u zajednici. Ovogodišnjom kampanjom podsjetili smo koliko volontiranje donosi svakom pojedincu, na koji način nas može zbližiti s drugima u našem okruženju te posljedično koliko doprinosi zajednici u kojoj živimo, a time i društvu u cjelini. Fenomen volontiranja čini nas osjetljivijima za drugo i drugačije i snažnijima u opredjeljenju za kreiranje promjena u društvu, humanizam i održivi razvoj društva. Volontiranje je zaista jedna važna društvena mreža.
Predsjednica Izvršnog odbora Hrvatskog centra za razvoj volonterstva, Lejla Šehić Relić ukazala je upravo na vrijednosti koje se afirmiraju volontiranjem: „Volontiranje nije vrijednost samo po sebi. Vrijednost postaje onda kada se pridruži vrijednostima humanizma, jednakosti, ravnopravnosti, ljudskih prava, demokracije, održivog razvoja, mira i nenasilja. Upravo su afirmaciji ovih vrijednosti volonteri dali neprocjenjiv i nezamjenjiv doprinos. Hrvatska volontira želi jednostavno reći: Hvala što ste tu!“.
Vrijednosti volonterstva na istoku Hrvatske u praksu su stavili volonteri Udruge za rad s mladima „Breza” koji su održali akciju (O)čistimo grad te očistili travnate i betonske površine između autobusnog i željezničkog kolodvora u Osijeku i omogućili malim zelenim površinama da ponovno prodišu. Volonterski centar Osijek se zajedno s volonterkama, ženama iz Vukovara, Zagreba, Slavonskog Broda, Vinkovaca i Osijeka koje su uključene u aktivnosti Centra, uputio do Požeškog Markovca, gdje su uređivali teren za izgradnju volonterskog inkluzivnog kampa, kao doprinos inkluzivnom volonterskom programu Udruge Slap. Osim što su bile marljive, zajedno su pripremale ručak i dobro se zabavile.
U Sjevernoj i Središnjoj Hrvatskoj manifestacija je završila uspješnom akcijom Out of the box, zagrebačkog Skloništa za nezbrinute životinje Dumovec na kojoj je 140 volontera prošetalo 50-ak pasa, pa je tako prvi put sklonište bilo prazno, a svi njegovi stanovnici prvi puta su u šetnju pošli istovremeno. Centar za kulturu Trešnjevka organizirao je “Obiteljski festival” u Parku Stara Trešnjevka, te aktivnost “Tratinska se budi” koji se odvio diljem cijele Tratinske ulice. Cilj Obiteljskog festivala je “izvući” građane u park i ponuditi program za cijelu obitelj, dok su u programu “Tratinska se budi” sudionici prošetali Tratinskom ulicom, te podijeliti povijesne i aktualne priče o zanimljivim susjedima, lokalnim obrtima i lokacijama.

Na zapadu Hrvatske 30 vrijednih učenica– volonterki Prve riječke hrvatske gimnazije osmislile su i oslikale mural na zidu svoje škole i prikazale harmoniju školskog života u suživotu s prirodom i načelima održivog razvoja. Volonteri Društva za istraživanje i potporu Rijeka organizirali su kreativnu radionicu izrade mirisnih vrećica La Vande i hobotnice Hilde. Čistili su lavandu, šivali i punili Vanda vrećice, ali smijali se, družili, bili jako vrijedni i širom otvorili vrata svima onima koji žele “škicnuti” što se sve u DIP-u radi. Poručuju vam da iako je manifestacija Hrvatska volontira završena, njihova su vrata uvijek otvorena za sve one koje zanima njihov rad.
Mladi volonteri Volonterskog centra Istra i udruge ZUM iz Pule zajedničkim su snagama osvježili i obojali prostor u kojem djeluju i u kojem se održavaju različite edukativne, informativne i druge zabavne aktivnosti, kako bi što bolje odgovarao provedbi planiranih aktivnosti te potrebama mladih, ali i drugih posjetitelja.
Na jugu Hrvatske, za kraj manifestacije volonteri udruge „Ujević“ uređivali su pojedine točke poučne staze “Tinovo hodočašće po Zagori”. Bilo je tu odvoženja, dovoženja, bravarskog i stolarskog posla i naravno druženja nakon uspješno obavljenog posla. U manifestaciju su se uključili i volonteri Udruge za mlade Maro i Baro, kroz Večer društvenih igara u Centru za mlade Dubrovnik, a u suradnji sa Zajednicama tehničke kulture grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije. Posjetitelji su proveli zabavnu večer uz već poznate igre te su s volonterima naučili i neke nove.

ŽELJKO KRZNARIĆ