Vrtićarci prihvatili nova epidemiološka pravila

Vrtićka djeca iako u potpunosti ne mogu razumjeti pandemiju novog koronavirusa, prihvaćaju nova vrtićka pravila utemeljena na preporukama epidemiologa.

Najteže je bilo maloj djeci koja su tek upisana u vrtić. Njihova adaptacija na jaslice bila je izmijenjena i ubrzana. Djeca, roditelji i odgajatelji smjeli su zajedno biti samo 15 minuta zbog čega je privikavanje djece na vrtić za sve uključene bilo teže nego prethodnih godina.

Starijoj djeci „novo normalno“ je ograničilo kretanje po vrtiću. Skupine se međusobno ne miješaju i odgajatelji rade isključivo u svojoj skupini. Prije dolaska u vrtić roditelji djeci mjere temperaturu i upisuju je u posebnu bilježnicu. Tijekom djetetova boravka u vrtiću velika se pozornost pridaje održavanju higijene ruku.

„Vrtićima je trenutačno najveći izazov organizirati smjene bez preklapanja i dežurstava. Odgajateljima pak nije jednostavno pridržavati se preporuke da fizički kontakt s djecom smanje na minimum. Naime, djeci trebaju zagrljaj i bliskost, a sada ih se stalno podsjeća na pravila i obvezu pridržavanja razmaka. Do jučer su učili da sve trebaju dijeliti, a sada se to ponašanje treba korigirati. Neke smo igračke i materijale privremeno izbacili iz uporabe. Djeci nedostaje i interakcija s mlađom i starijom djecom iz drugih skupina koja se prije čak i poticala“, kazala je Vedrana Džanić, osnivačica Dječjeg vrtića Čigra.

Kako bi djeca što lakše razumjela novu situaciju te prihvatila nova pravila, edukacija o koronavirusu implementirana je u odgojno-obrazovni program.

„Razumijevanje situacije oko koronavirusa ovisi o kognitivnom razvoju, a vrtićka djeca još nemaju razvijeno apstraktno mišljenje te imaju brojna ograničenja u mišljenju. Tek poslije šeste godine djeca mogu bolje razumjeti konkretne informacije koje im pružamo. Do tada djeca velik dio informacija primaju kroz emocionalni kanal te svoje znanje grade promatranjem roditelja i ostalih odraslih ljudi kojima su okruženi. Na temelju njihove neverbalne komunikacije, emocija, komentara i reakcija djeca će formirati svoje mišljenje o koronavirusu“, istaknula je Dejana Jelić Zelenbaba, psihologinja u Dječjem vrtiću Čigra.

Zbog činjenice da ponašanje roditelja ima velik utjecaj na njihovu djecu, djelatnici vrtića se nadaju kako se i oni ponašaju u skladu s preporukama epidemiologa. U vrtić trenutačno zbog dovođenja ili preuzimanja djeteta smije ući samo jedna odrasla osoba. Pritom treba nositi masku. Preporučuje se da se u garderobi ta osoba što kraće zadržava te da u vrtić dolazi što manji broj članova obitelji.

Iako komunikacija odgajatelja i roditelja sada u prvom redu teče telefonski i putem interneta, u Dječjem vrtiću Čigra ističu kako ona ne smije stati. Za razvoj djeteta važna je suradnja koja obuhvaća i razmjenu informaciju, između vrtića i obitelji.

U tom je vrtiću u tijeku projekt Unaprjeđenje usluga Dječjeg vrtića Čigra koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

ŽELJKO KRZNARIĆ