Ovogodišnje, jubilarno 10., izdanje Hrvatska volontira održat će se od 23. do 26. rujna. Manifestacijom se šalje podsjetnik koliko volontiranje donosi svakom pojedincu, na koji način nas može zbližiti s drugima u našem okruženju te posljedično koliko doprinosi zajednici u kojoj živimo, a time i društvu u cjelini.

Volonterski centar Zagreb u 23.9. organizira tri volonterske akcije koje uključuju uređenje eksterijera Osnovne škole Čučerje, podršku starijim i nemoćnim građanima stradalima u potresu te jesenje sadnje voćaka u školskim vrtovima.

Akcijama će prethoditi Volonterski doručak u 10h, događanje kojim VCZ svake godine započinje manifestaciju Hrvatska volontira. Cilj je okupiti volontere, članove, prijatelje VCZ-a, udruge i medije na zajedničkom druženju uz zdravi doručak. U sklopu volonterske akcije u Osnovnoj školi Čučerje paralelno se održavaju tri akcije: čišćenje i sadnja u školskom vrtu/voćnjaku, bojanje ograde te oslikavanje zida škole muralom porukom mira.

VCZ u sklopu manifestacije također koordinira i provodi volonterske akcije pomoći građanima, čiji su domovi stradali u potresu u ožujku ove godine. VCZ okuplja volontere s ciljem pružanja fizičke pomoći u uređenju i popravku oštećenih domova i dvorišta, podrške stručnim radnicima u rušenju i popravcima, pomoći građanima u osiguravanju potrebnih životnih uvjeta poput cijepanja drva i drugih osnovnih fizičkih poslova. Korisnici ovih akcija su obitelji čiji su domovi stradali u potresu, s naglaskom na starije i nemoćne građane.

U trećoj akciji Volonterski centar Zagreb provodi projekt jesenje sadnje voćaka u školskim vrtovima u suradnji s desetak škola i drugih organizacija na području Zagreba i šire. Cilj akcije je inspirirati učenike i druge građane na aktivan volonterski i timski rad, senzibilizaciju, brigu o okolišu i važnosti vlastitog uzgoja hrane.

ŽELJKO KRZNARIĆ

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here