PREDSTAVLJEN PROJEKT NOVI JELKOVEC

  
Projekt Novi Jelkovec – mjesto neovisnog življenja predstavljen je danas na tiskovnoj konferenciji na kojoj su o projektu govorile Romana Galić, pročelnica  Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Tatjana Petrović Sladetić, ravnateljica Malog doma – Zagreb i Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba.
Riječ je o projektu koji je financiran sredstvima Europske unije, a kojim se želi doprinijeti socijalnoj uključenosti osoba s invaliditetom. Projekt se provodi u suradnji s dnevnim centrom za rehabilitaciju djece i mladeži Mali dom- Zagreb, Centrom za rehabilitaciju Silver, Centrom za rehabilitaciju Stančić, Centrom za autizam i Hrvatskim savezom udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji OSIce.
 
Kao što je poznato Grad Zagreb od 2003., donošenjem prvog strateškog  dokumenta sustavno skrbi o potrebama osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, istaknula je zamjenica gradonačelnika Olivera Majić te naglasila da je cjelovita i jedinstvena politika prema osobama s invaliditetom, rezultat  kontinuiranog  praćenja potreba osoba s invaliditetom u Gradu Zagrebu, kao i bliske suradnje s udrugama i ustanovama na rješavanju poteškoća s kojima se svakodnevno susreću naši sugrađani s invaliditetom.


Održivost projekta će se osigurati kroz novoosnovanu gradsku ustanovu-Centar za pružanje usluga u zajednici Novi Jelkovec, a sve s ciljem da kvaliteta života osoba s invaliditetom i njihova integracija u ovom naselju postignu višu razinu  što je u konačnici cilj svakog civiliziranog društva, naglasila jeOlivera Majić. 

Projekt Novi Jelkovec – mjesto neovisnog življenja odnosi se na podizanje kvalitete života dobne skupine osoba s invaliditetom iznad 21 godine starosti, istaknula je Tatjana Petrović, ravnateljica  Malog doma-Zagreb. Od partnera koji sudjeluju na projektu oformit će se mobilni tim  koji će osnaživati obitelji, educirati lokalnu zajednicu,  međusobno ih povezati i stvoriti što aktivnije članove društva kako bi im  usluge bile dostupne. Osluškujemo potrebe i moramo biti prilagodljivi u pravom trenutku sa pravim uslugama na pravom mjestu te se nadamo da ćemo ovaj model preslikati i na druge lokalne zajednice u Hrvatskoj.

U posljednja tri mjeseca ovo je treći projekt koji je dobio Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom te  prvi projekt usmjeren osobama s invaliditetom čiji je nositelj Gradski ured, kazala je pročelnica ureda Romana Galić. Od izuzetne važnosti su sredstva Europske unije koja su nam omogućila da u ovim teškim i neizvjesnim vremenima  pokazujemo zajedništvo te podižemo kvalitetu života našim najranjivijim sugrađanima. Projektom će biti uključeno 100-tinjak osoba s invaliditetom,  oko 50 njihovih članova obitelji i 50 stručnjaka  koji će se  educirati, oformiti mobilne timove i pružiti im podršku.
ŽELJKO KRZNARIĆ