Otvorenje izložbe ‘Trans Balkan’ u Galeriji SKC u Rijeci

U utorak, 15. rujna 2020.g. u 19 sati u Galeriji SKC (Kružna 8), u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, bit će otvorena izložba fotografija Trans Balkan.

Izložba donosi tridesetak dokumentarnih fotografija transrodnih osoba s područja Balkana, a koje kontekstualiziraju njihove osobne priče, izazove i probleme, ali i preispituju probleme s kojima se ta zajednica suočava.
Uz fotografije predstavljene su i biografske crtice osoba te citati i dijelovi intervjua koji promatrača izravno suočavaju s osobnom stranom transrodnosti.

Trans Balkan dokumentaristički je projekt koji smješta u fokus transrodnu zajednicu balkanske regije – jugoistočnog dijela Europe. Aleksandar Crnogorac putuje u sve dijelove regije kako bi upoznao, intervjuirao i fotografirao pojedince različite dobi, nacionalnosti, religije, socijalne i obrazovne pozadine te najvažnije, drugačijeg stupnja osobne tranzicije. Okuplja portrete i osobne priče osoba iz Srbije, Kosova, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Rumunjske, Albanije, Grčke i Turske.
Izložba je premijeru imala u Beogradu, a do sada je gostovala u Novom Sadu,  Zagrebu, Skopju, Prištini, Sofiji,Sarajevu, Tuzli, Podgorici, Tirani, Rimu i Oslu.

Na otvaranju izložbe nastupa violinistica Isabel iz Francuske, koja već niz godina živi u Hrvatskoj, a duboki trag ostavila je surađujući dvadeset godina s Darkom Rundekom, od njegovog Cargo Orkestra, nastalog u Parizu, do Cargo Trija. Uz otvaranje izložbe Isabel će izvoditi Bachove sonate i partite za solo violinu, što je nastavak njezinog predstavljanja višegodišnjeg istraživanja tog dijela Bachova opusa.

Ponajviše naglašavajući osobno iskustvo pojedinaca, izložba Trans Balkan poziva publiku na upoznavanje trans zajednice, a cilj projekta je povećati vidljivost transrodne zajednice Balkana, potičući širu publiku na dublje razumijevanje ove manjine.

Projekt podržavaju Rijeka 2020, Kreativna Europa, UN Free & Equal campaign i Galerija SKC.