U LEXART Skladištu, u Frankopanskoj, večeras se otvara drugi dio izložbe ‘Umjetnost je sumnja’

U novom  izložbenom prostoru LEXART Skladište, nakon otvorenja izložbe i prostora Lexart u lipnju ove godine, otvara se drugi dio izložbe Umjetnost je sumnja autorice Snježane Ban.

Prostor sa svojom novom namjenom jedinstven je po tome da je riječ o nekadašnjem skladištu knjiga Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža. Knjige unutar prostora postaju arhitekura i sastavni dio prostorne koncepcije i  cjelokupnog umjetničkog događaja. Ovom izložbom postaje jasno je da Lexart skladište postaje poligon novih ideja i umjetničkih koncepcija koje će obilježiti hrvatsku kulturnu scenu i ostaviti trajan pečat.

Autorica Snježana Ban posvetila je nekoliko godina svestranih i minucioznih istraživanja predstavljajući fenomen sumnje kao kreativan potencijal u suvremenom slikarstvu – umjetnosti. Za razliku od uobičajenog jednokratnog izlaganja, fenomen sumnje u umjetnosti na izložbi se predstavlja kroz tri uzastopna različita ali jednako važna i jednako vrijedna postava, u kojima će se izmjenjivati radovi odabranih autora. Postavom je upravo izložba poput sumnje dio živog kreativnog procesa u kojemu se na vrlo zoran način ukazuje na odnose umjetnosti i stvarnosti u njenim pluralnim dimenzijama s ciljem da se iznova postave suštinska pitanja o specifičnim funkcijama umjetnosti.

Nakon prvog dijela otvorenog 30. lipnja 2020., drugi segment izložbe se otvara 11. rujna te u drugoj polovici listopada treći, završni dio koji će trajati do kraja studenog 2020..

Intrigantna i idealna tema u aktualnom trenutku, kada se sve dovodi u sumnju, kada je  epidemija koronavirusa suspendirala svakodnevni život i kao što autorica postavlja pitanje: Nije li ovo trenutak koji nas gotovo obvezuje da neminovno, poput stroga sudca, preispitujemo i sebe same, i život i stvaralački poticaj i njegov opći smisao?

Opsežna publikacija uz izložbu objedinjuje sve radove kroz sva tri postava i tekstove autorice Snježane Ban te predgovore Antuna Vujića, Deana Jokanovića Toumina, Damira Sokića i Blaženke Perice.

Na izložbi u sklopu svog drugog postava biti će predstavljeni sljedeći umjetnici:

Damir Babić, Gordana Bralić, Damir Fabijanić, Eugen Feller, Mladen Galić, Nina Ivančić, Dean Jokanović Toumin, Mihael Klanjčić, Jelena Kovačev, Zlatko Kozina, Ivan Kožarić, Ivica Malčić, Mia Maraković, Marija Matić, Ana Mušćet, Jelena Petric, Ante Rašić, Ivo Šebalj, Ljerka Šibenik, Tanja Škrgatić, Ivan Tudek, Nikola Ukić, Iva Vraneković, Igor Zdunić

Umjetnost je sumnja II/III

Autorica izložbe: Snježana Ban

LEXART SKLADIŠTE, Frankopanska 22-24, Zagreb
11. rujan – 10. listopada 2020.
Otvorenje izložbe u petak, 11. 9. 2020. u 19 sati.