NASTAVLJEN PROJEKT “STAVI PRAVU STVAR NA PRAVO MJESTO”

Danas je u  Na tri lokacije u gradu – Trgu bana Jelačića, Cvjetnome trgu i Zrinjevcu, održana je u ponedjeljak manifestacija u sklopu Projekta „Stavi pravu stvar na pravo mjesto“. Predstavljene su brojne edukativno-informativne aktivnosti koje Grad Zagreb organizira kako bi javnost senzibilizirao na temu održivog gospodarenja otpadom.
 
Prisutnima se obratila zamjenica gradonačelnika Olivera Majić koja je naglasila kako je najvažnije da svi zajedno mijenjamo navike i promišljanja o otpadu koji može biti korisna sirovina.

„Mijenjanje navika je najteži i dugotrajni proces. Sloganom Stavi pravu stvar na pravo mjesto pokazujemo da recikliramo i ponovno uporabljujemo“, rekla je Olivera Majić dodavši kako je ovaj dan odabran jer se danas ujedno obilježava i Dan hrvatskih voda. Provodeći ove kampanje kontinuirano, zajedno ćemo mijenjati navike i doprinijeti da naš Zagreb bude čišći, zeleniji i konkurentniji – Zagreb sretnih ljudi“.
 
Sve aktivnosti su osmišljene kako bi se građani mogli informirati i educirati o važnosti odvojenog prikupljanja otpada te načinu na koji se to radi, ali i da ih se motivira na veći osobni angažman u tome procesu.
 
Tako su građani mogli uživati u glazbenim nastupima, različitim igrama, kolu sreće, bubble footballu, streličarstvu, a dijelile su se i vreće za razvrstavanje otpada, educiralo se o očuvanju okoliša, a sreća se mogla okušati i u nagradnoj igri o razvrstavanju otpada. Najmlađi su, pak mogli uživati u kutku gdje su uz pomoć bojanki i društvenih igara – Ekodrom i Ekoforija – učili o zaštiti okoliša.
 
Ukupna vrijednost ovoga projekta iznosi 4.945.708,54 kune od čega je 3.600.000,00 kuna bespovratnih sredstava koje je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa Konkurentnosti i kohezija 2014.-2020.
Ovaj projekt dio je napora Grada Zagreba da postane predvodnik u odvojenom sakupljanju otpada te tako približi Hrvatsku ostvarenju cjelovitog sustava gospodarenja otpadom, na isti način na koji se otpadom gospodari u Europskoj uniji.

ŽELJKO KRZNARIĆ