Na Kampusu Sveučilišta u Rijeci sutra se otvara izložba ’10. godišnjica NANORI centra’

U četvrtak, 3. rujna 2020.g. u 11 sati na Kampusu Sveučilišta u Rijeci, na šetnici prema zgradi STEPRI-a, održat će se otvorenje izložbe ”10. godišnjica NANORI centra”.
Radi se o jednoj od izložbi koja se postavlja na vanjskim izložbenim panelima, koji su proizašli u okviru aktivnosti Kampus kreativnog tima Sveučilišta u Rijeci, nositelja inicijative susjedstva Kampus, jednog od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture.

Cilj ove izložbe, zajedničkog projekta Odjela za fiziku i Centra za mikro i nanoznanosti i tehnologije te Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci je objedinjenu kreativnost znanosti i umjetnosti približiti široj zajednici. Na izložbi će svi zainteresirani posjetitelji moći pogledati odabrane slike nanosvijeta snimljene pretražnim elektronskim mikroskopom i njima inspirirane radove studenata Akademije.

Izložbu su osmislili doc. dr. sc. Ivana Jelovica Badovinac, prof. dr. sc. Saša Zelenika te znanstvenici i suradnici angažirani u radu Centar za mikro i nanoznanosti i tehnologije.

 

Najavljeno događanje organizirano je uz poštivanje svih važećih preporuka za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19. Radi zaštite vlastitog zdravlja i zdravlja svojih najmilijih, svi se sudionici i posjetitelji pozivaju na poštivanje preporuka: pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te nošenje zaštitnih maski za lice.

 

O Centru za mikro i nanoznanosti i tehnologije

Prije deset godina, u fazi dinamičkog organizacijskog i  infrastrukturnog razvoja Sveučilišta u Rijeci te povratkom više vrhunskih hrvatskih znanstvenika iz inozemstva, a s ciljem povezivanja znanstvenih resursa na područjima prirodnih, tehničkih i biomedicinskih znanosti, kao prvi znanstveno-razvojni centar Sveučilišta osnovan je Centar za mikro i nanoznanosti i tehnologije.
Centar je, kroz projekt “Razvoj istraživačke infrastrukture na Kampusu Sveučilišta u Rijeci”, ali i druge kompetitivne međunarodne i nacionalne projekte, opremljen vrhunskom znanstvenom opremom vrijednom više od 30 milijuna kuna. To omogućava dvadesetorici znanstvenika i suradnika angažiranih u radu 9 laboratorija da svojom znanstvenom produkcijom budu prepoznati u širem okruženju kao centar izvrsnosti u području mikro- i nanoznanosti i tehnologija. Sudjelovanjem u kompetitivnim projektima te u suradnji sa sastavnicama Sveučilišta, a posebno s Odjelom za fiziku, Tehničkim fakultetom, Medicinskim fakultetom te Odjelom za biotehnologiju, Centar obavlja i razvija znanstveni i visokostručni rad, osigurava izvođenje nastave, provodi projekte transfera znanja te osigurava znanstvenu opremu i pruža usluge drugim znanstvenim i gospodarskim subjektima.

Svojim aktivnostima Centar doprinosi popularizaciji znanosti, programskom pravcu 27 susjedstava – susjedstvo Kampus u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, programu Europskog grada znanosti ESOF 2020 u Trstu te redovito sudjeluje u aktivnostima Festivala znanosti, organizira dane otvorenih vrata i STEM radionice.