HRVATSKE PREMIJERE I MORSKO KINO NA 3. BETINA FILM FESTIVA

 

Unatoč svim teškoćama, filmska umjetnost na velikim vratima i ove godine stiže u Betinu i to pod novim uvjetima. Onim epidemiološkim uz propisane razmake, ograničeno gledalište i uz nove festivalske lokacije. Ove godine festival će se održati na rekordne četiri lokacije, od kojih bi jedna mogla biti posebno zanimljiva publici, naglašeno je na tiskovnoj konferenciji.

 

Ako nam vremenski uvjeti budi naklonjeni, ostvarit ćemo želju dugu već tri godine, a riječ je o morskom tzv. SAIL IN kinu te ovim putem pozivamo sve zainteresirane da sa svojim gajetama, kaićima, leutima i brodicama dođu, vežu se ili usidre i pogledaju filmove u jednoj posebnoj atmosferi na sigurnom razmaku – iz mora. Ovo će ujedno biti i prvo kino ovakvog tipa na području Dalmacije i nadam se da će publika uživati, dodaje direktor Betina Film Festivala, Frane Bilić.

Betinska filmska avantura završava u subotu 5. rujna, a tijekom festivalskih dana na četiri lokacije prikazat će se 41 kratkometražni hrvatski i međunarodni film, uz dva filma izvan konkurencije. Riječ je o dugometražnom filmu Naš Hajduk: projekt jedne ljubavi, redatelja Ivana Šarića koji je na rasporedu 3. rujna u četvrtak u 21:30 na glavnom betinskom trgu. Festival se zatvara u subotu 5. rujna u Kino Riva dugometražnom dramom ‘Mater’ redatelja Jure Pavlovića.

Ove godine BAFF-ovci prikazuju more dobrih filmova od kojih će se čak 13 premijerno prikazati u Betini, a riječ je o hrvatskim i međunarodnim dokumentarnim i igranim kratkim filmovima.

‘Presretni smo što će ovako velik broj upravo svoje prvo prikazivanje publici imati upravo u našoj Betini. Ovim putem želio bih se zahvaliti svojim suorganizatoricama Ani,Gabireli i Rini, svim partnerima, volonterima, sponzorima, starim i novim autorima i sumještanima jer su oni ključni kotačići koji pokreću ovaj festival i Betinu tijekom pet dana pretvore u centar filmske umjetnosti, ističe Frane Bilić.

Od početka festivala, organizatori nailaze na veliku podršku od strane svih ustanova u sklopu Općine Tisno.

‘I ove godine Općina Tisno podržava ovaj hvalevrijedan projekt koji je svojom kvalitetom uz bok s većim i razvikanijim festivalima. Veseli me ovogodišnji filmski program kao i radionice za djecu i mlade koji uče o sedmoj umjetnosti iz prve ruke na praktičan način.’, govori načelnik Općine Tisno Ivan Klarin.

Uz velik filmski program djecu očekuje radionica stop-motion animacije, a one nešto starije vježbaonica pisanja scenarija pod vodstvom uglednog Renata Baretića.

Ljubitelje sedme umjetnosti i oe godine na BAFF-u očekuje raznovrstan filmski program koji nikog zasigurno neće ostaviti ravnodušnim, pogotovo ako se isti filmovi gledaju u najboljem gledalištu u Dalmaciji – morskom.

ŽELJKO KRZNARIĆ