Susjedstvo Opatija EPK poziva umjetnike i kreativce na međunarodni natječaj OKiZA 2020

U sklopu susjedstva Opatija, jednog od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, u tijeku je natječaj OKiZA 2020 (Opatijska kultura i zeleni aktivizam), koji provodi udruga Žmergo u suradnji sa Savjetom mladih Grada Opatije, a u sklopu kojeg pozivaju umjetnike i zainteresiranu javnost na prijavu projekata u kulturi.

Podsjetimo, radi se o natječaju za kreativna te inovativna rješenja umjetnika i kreativaca s ciljem stvaranja platforme za višestruku razmjenu ideja te poticanje održivog i kulturnog razvoja Opatije, putem razvoja kreativne industrije, kojom se utječe na poboljšanje kvalitete života u lokalnoj zajednici.

Program OKiZA osmišljen je kao impuls razvoju kreativnih sadržaja u kulturi na području Opatije te pružanju podrške umjetnicima u njihovom nastojanju da utječu na kvalitativne promjene u društvu u području očuvanja okoliša i “zero waste” koncepta u turizmu.

Natječaj je otvoren do 28. rujna 2020.g. (do 14 sati), a na njega se mogu prijaviti fizičke osobe starije od 18 godina i pravne osobe (udruge, umjetničke organizacije, poduzeća i sl.), s napomenom kako prijavitelji ne moraju imati sjedište ili prebivalište na području Opatije.

Nakon zaprimljenih online prijava, stručni žiri će odabrati 10 kreativnih projekata, a rezultati prvog kruga natjecanja bit će objavljeni 2. listopada 2020.g. na internetskoj stranici zmergo.hr.
Najzanimljiviji projekt osvojit će financijsku podršku u vrijednosti od 5.000 kn (bruto) kako bi se isti realizirao na području Opatije, najkasnije do lipnja 2021. godine.

Planirano je kako će izabrane projekte njihovi autori predstaviti zainteresiranoj javnosti putem kratkih, 5-minutnih interaktivnih i multimedijalnih prezentacija na javnom događanju u Kulturnom centru Gervais u Opatiji, 15. listopada 2020. godine, a žiri i prisutna publika odabrat će najkvalitetniji i najkorisniji za zajednicu.

U slučaju pogoršanja epidemiološke slike i pooštravanja mjera vezanih uz COVID-19 izabrani kandidati iz užeg kruga bit će obvezni dostaviti prezentaciju putem videa u trajanju od 5 minuta u roku od 7 dana od objave rezultata prvog kruga natjecanja, a to je 9. listopada 2020. do 12 sati, kojom simuliraju predstavljanje svoje ideje uživo na manifestaciji u Centru Gervais pred publikom i žirijem.

Video prezentacije će biti objavljene na web i Facebook stranici Žmerga te na taj način javno dostupne gledateljima za glasanje sve do 15. listopada 2020. do 12 sati, do kada će se i zaprimati glasovi publike čiji će zbir biti pridodan glasovima stručnog žirija.

Objava pobjednika natječaja bit će na web i Facebook stranici Udruge Žmergo.

Svi detalji i pravila natječaja kao i on-line obrazac prijave dostupni su na web stranicama Rijeke 2020 i Udruge Žmergo