Grad Zagreb sustavno ulaže u specijalizirani prijevoz osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju

 

Potaknuti izjavom gradskog zastupnika Tomislava Tomaševića o navodnom zanemarivanju specijaliziranog prijevoza osoba s invaliditetom u sustavu ZET-a, a u cilju točnog i objektivnog informiranja javnosti, ističemo kako Grad Zagreb od 2003. godine kontinuirano i sustavno osigurava sredstva za uslugu prijevoza putnika s invaliditetom i djece s poteškoćama u razvoju.

Svakodnevno su na raspolaganju dostatni prijevozni kapaciteti i trenutno je u opticaju 29 kombi vozila, od kojih je 17 za prijevoz osoba s invaliditetom i 12 vozila za prijevoz djece s teškoćama u razvoju.

Pravo na prijevoz, koji se realizira u obliku svakodnevnog prioritetnog te povremenog prijevoza, ostvaraje 1487 osoba.

Svakodnevni prijevoz trenutno koristi 76 odraslih osoba te 36-ero djece iz sedam osnovnih škola, dva dječja vrtića i dvije ustanove. Također, izvanredni prijevoz koriste i djeca za odlazak u ljetnu školu CeDePE u Novom Jelkovcu i Specijalnu bolnicu Goljak.

Specijalizirana kombi vozila namijenjena su korisnicima raznih oblika medicinskih rehabilitacija, stručnih usavršavanja i cjelodnevnog boravka u posebnim ustanovama.

Redovan promet navedenih vozila ostvaruje se radnim danom od 6 sati do ponoći te subotom od 7, a nedjeljom i blagdanom od 8 do 24 sata. Osim toga, svakoga je dana u godini angažirano i dodatno vozilo s vozačem za potrebe prijevoza tijekom cijelonoćnog dežurstva (od ponoći do 6 sati).

Uz to, kontinuirano razvijajući uslugu, Zagrebački električni tramvaj do kraja ove godine očekuje isporuku 2 nova vozila za prijevoz osoba s invaliditetom i djece s poteškoćama u razvoju, a u Planu poslovanja za 2020. godinu je nabava još 4 vozila za prijevoz osoba s invaliditetom (2 vozila) i djece s poteškoćama u razvoju (2 vozila).

Iz svega navedenog razvidno je da Grad Zagreb ulaže znatne napore u poboljšanju kvalitete usluge, a time i svakodnevice korisnika ove vrste prijevoza, vodeći se ponajprije socijalnom osjetljivošću te načelima ravnopravnosti i pristupačnosti.

ŽELJKO KRZNARIĆ