PREDSJEDNIK HAZU ČESTITAO DAN POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI I DAN HRVATSKIH BRANITELJA TE 25. GODIŠNJICU

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt uputio je u ponedjeljak 3. kolovoza povodom 5. kolovoza, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 25. godišnjice vojno-redarstvene operacije Oluja čestitku hrvatskim braniteljima i svim hrvatskim građanima:

„S ponosom se i nakon četvrt stoljeća sjećamo oslobodilačke vojno-redarstvene operacija Oluja kojom je uspostavljen ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske nad dotad okupiranim dijelom teritorija nakon što su propali brojni pokušaji da se to ostvari mirnim putem. Oluja je označila kraj četverogodišnjih ratnih strahota i suzbila teror srpskih okupatora koji su na okupiranom području Hrvatske tjerali i ubijali hrvatsko stanovništvo, pljačkali i razarali hrvatsko kulturno i prirodno blago te napadali gradove i sela na slobodnom teritoriju Hrvatske. Oluja je također spasila bihaćku enklavu kojoj je prijetila sudbina Srebrenice i otvorila put prema kraju rata u Bosni i Hercegovini i Daytonskom sporazumu, kao i prema mirnoj reintegraciji Hrvatskog Podunavlja. Oslobođenjem Knina 5. kolovoza 1995. zauvijek su poraženi zločinački planovi o stvaranju velike Srbije na hrvatskim područjima, a Hrvatska je iz nametnutog Domovinskog rata unatoč brojnim žrtvama i razaranjima izašla kao pobjednica.

Time je uspješno okončana mukotrpna borba brojnih hrvatskih naraštaja za slobodu Hrvatske i započeo proces njenog razvoja te učvršćenja slobodnog i demokratskog društva koje prihvaća sve hrvatske različitosti i suočava se sa svim suvremenim izazovima.

Sjećajući se okolnosti u kojima smo živjeli prije 25 godina odajmo i ovog 5. kolovoza trajnu zahvalnost pobjedonosnim hrvatskim braniteljima i svima koji su u prošlosti žrtvovali svoje živote za hrvatsku slobodu, samostalnost i bolju budućnost“, poručio je u čestitki akademik Neidhardt.

ŽELJKO KRZNARIĆ