Od 3. kolovoza u NSK izložba knjiga posvećena Oluji

 

U povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu priređuje izložbu knjiga iz fonda Zbirke knjižnične građe o Domovinskom ratu o vojno-redarstvenoj akciji Oluja.

 Na prigodnoj izložbi bit će predstavljene publikacije koje prikazuju postrojbe Hrvatske vojske koje su sudjelovale u Oluji, njihove članove, ratni put kao i njihova sjećanja. Među 50 publikacija, koliko će ih biti predstavljeno, su Admiralovi zapisi ili O pobjedi i ljubavi Davora Domazeta – Loše, Oluja Davora Marijana, Heroji Hrvatskoga domovinskog rata : svjedočanstva Josipa Jurčevića, Ne želim rat nikad više! : zbornik izabranih literarnih i likovnih radova učenika osnovnih škola zagrebačkih gradskih četvrti Podsused-Vrapče i Stenjevac : 20. obljetnica 101. brigade : očuvanje uspomene na Domovinski rat, Pjesma garde hrvatske Ivice Matešića Jeremija i Ivice Đovanija kao i prozna, pjesnička i druga djela inspirirana značajem i uspjehom Operacije Oluja.

Izložba se može pogledati od 3. do 31. kolovoza u radnom vremenu knjižnice u prostorima Zbirke knjižnične građe o Domovinskom ratu na 1. katu NSK.

Zbirka knjižnične građe o Domovinskom ratu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu utemeljena je u prosincu 2008. godine i okuplja svu relevantnu građu o Domovinskom ratu kako bi se omogućio što cjelovitiji uvid u ovo složeno i multidisciplinarno područje.

Operacija Oluja, koja je trajala od 5. kolovoza do 7. kolovoza 1995., uz operaciju Bljesak je ključna vojno-redarstvena akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. Olujom su Hrvatska vojska i policija vratili u hrvatski ustavno-pravni poredak okupirana područja Dalmacije, Like, Korduna i Banovine, oslobodivši time 18,4% ukupne površine Hrvatske.

U akciji su sudjelovali vojnici iz pet gardijskih brigada, gardijski zdrug, samostalne gardijske bojne, 23 domobranske pukovnije, 15 pričuvnih i dvije ročne brigade, tri brigade protuzračne obrane, četiri središnjice za elektronsko djelovanje, dio topničko-raketne brigade, dio protuoklopne topničko-raketne brigade, dio inženjerijske brigade, pukovnija veze, cijelo Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, dio Hrvatske ratne mornarice i 3100 pripadnika Specijalnih postrojbi Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske. Sveukupno je u Oluji sudjelovalo 130 000 vojnika. Dan oslobođenja Knina, 5. kolovoza, u Hrvatskoj je proglašen Danom pobjede i domovinske zahvalnosti, a 2008. godine dobiva i naziv Dan hrvatskih branitelja.

ŽELJKO KRZNARIĆ