Osobe s invaliditetom te stručnjaci uključeni u njihovo zapošljavanje, rad i profesionalnu rehabilitaciju trebaju se naviknuti na doba koje je donio novi koronavirus, tzv. „novo normalno“. Zbog toga je Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom URIHO objavila COVID-19 negativnu knjižicu. Riječ je o jedinstvenom priručniku koji se bavi utjecajem novog koronavirusa na profesionalnu rehabilitaciju, zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom. U pisanju priručnika sudjelovali su, među ostalima, psiholozi, defektolozi i socijalni radnici – stručni radnici Službe za rehabilitaciju URIHO-a.

„Aktualna pandemija bolesti COVID-19 pred nas je stavila nove izazove. Među njima je novi pristup životu i radu osoba s invaliditetom. On podrazumijeva nastavak radnih aktivnosti kao i razvoj novih programa u razumnim okvirima „novoga normalnog“, uz poštivanje epidemioloških mjera. COVID-19 negativna knjižica sadržava zbirku tekstova vezanih uz koronadoba, preporuke i savjete stručnjacima kako raditi te poučavati osobe s invaliditetom u novoj svakodnevici, upute kako se zaštititi od novog koronavirusa te rezultate psihologijskih i socio-ekonomskih istraživanja u ovom području“, kazala je Višnja Majsec Sobota, rukovoditeljica Službe za rehabilitaciju URIHO-a i urednica priručnika.

COVID-19 negativna knjižica namijenjena je zaposlenicima centara za profesionalnu rehabilitaciju, voditeljima i stručnim radnicima zaštitnih i integrativnih radionica te drugim osobama koje rade s osobama s invaliditetom ili ih poučavaju.

Saborska zastupnica Ljubica Lukačić istaknula je kako je ovo prvi priručnik te vrste u Hrvatskoj. Njegovu su vrijednost prepoznali i epidemiološki stručnjaci.

„Hrvatski zavod za javno zdravstvo dao je preporuke za zaštitu od bolesti COVID-19 za osobe s invaliditetom, ali sada svima preporučujemo korištenje COVID-19 negativne knjižice jer se radi o temeljito pripremljenoj publikaciji koja specificira mjere zaštite za osobe raznih vrsta invaliditeta – od gluhih i slijepih do osoba u invalidskim kolicima. Kako građani sve više koriste maske, bilježimo određeni pad broja zaraženih novim koronavirusom. Zahvaljujući novim mjerama i discipliniranosti građana moći ćemo epidemiju držati pod kontrolom“, rekao je Tomislav Benjak, pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

U URIHO-u radi 500 ljudi među kojima više od 60 posto čine osobe s invaliditetom. Ustanova skrbi o još 300 korisnika raznovrsnih programa. Sve njih je bilo izuzetno važno zaštititi od koronavirusa jer je mnogima invaliditet povezan s kroničnim bolestima.

„Svi su naši djelatnici i korisnici COVID-19 negativni! Ponosni smo što smo se uspjeli zaštititi od koronavirusa iako je velik broj naših djelatnika bio na svojim radnim mjestima i tijekom karantene. Naime, URIHO je izradio 600.000 platnenih maski koje su se prodavale po povoljnoj cijeni, izvrstan vizir, a sada imamo i novi proizvod – dezinfekcijski stup“, istaknuo je Josip Držaić, ravnatelj URIHO-a.

Aktualna pandemija ugrožava mjesto osoba s invaliditetom na tržištu rada, ali, napominju u URIHO-u, strah potencijalnog poslodavca od zaraze osobe s invaliditetom novim koronavirusom ne smije biti eliminacijski čimbenik pri njegovu zapošljavanju. Naime, mjere zaštite od koronavirusa za osobe s invaliditetom iste su kao i za osobe bez invaliditeta, a osobe s invaliditetom ih mogu poštivati ako im se informacije prenesu na način koji je njima prilagođen, tj. ako se u obzir uzimaju njihove intelektualne teškoće, oštećenja vida i sluha itd.           

Pouka o mjerama zaštite od novog koronavirusa na radnom mjestu uključena je i u programe osposobljavanja i radnog treninga osoba s invaliditetom. Među tim je programima i projekt financiran sredstvima Europske unije Model aktivacije dugotrajno nezaposlenih osoba s invaliditetom kroz razvoj i provedbu prilagođenih programa osposobljavanja i radnog treninga koji se održava pod motom Pometimo prošlost, zakuhajmo budućnost.

COVID-19 negativna knjižica rad je skupine autorica. Čine je Ana Barić, Jasna Kešina, Mia Lakatoš, Višnja Majsec Sobota, Ivana Matoš Buršić, Jelena Opačak, Iva Šušak i Vesna Zećirević.

Knjižica je dostupna u tiskanom izdanju te putem interneta u dvije elektroničke verzije. Jedna od njih prilagođena je slijepim i slabovidnim osobama.

Osobe s invaliditetom knjižicu će moći skinuti s internetskih stranica URIHO-a, HZJZ-a i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

ŽELJKO KRZNARIĆ

 

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here