Zmajlović naglasio – Nećemo mirno gledati kako Kožić i HDZ vode Zagrebačku županiju u blokadu i kaos o

SDP-a Zagrebačke županije upozorio je još jednom danas uoči sjednice Skupštine Zagrebačke županije na nezakonite odluke koje se donose u Zagrebačkoj županiji i ugrožavaju poslovanje Županije, a sve kako bi se župan smjenom SDP-ovih pročelnika dodvorio HDZ-u. Predsjednik SDP-a Zagrebačke županije Mihael Zmajlović i zamjenica župana Nadica Žužak ponovo su izrazili svoju zabrinutost za funkcioniranje Županije i provedbu projekata i programa. „Posljednja sjednica Skupštine sazvana je na brzinu prema pravilima koja je postavio HDZ-ov predsjednik Skupštine Mato Čičak, a ne prema zakonu, onemogućena je rasprava, a sve kako bi se sakrili pravi razlozi ovakvog donošenja odluka. Naš stav potvrdili su pravni stručnjaci temeljem čega smo zatražili od nadležnih institucija da odgovore jesu li odluke u skladu sa zakonom“, objasnio je Zmajlović.

Podsjetimo, župan Kožić izabran je uz podršku SDP-a i HSS-a, no s obje stranke se razilazi i sa svojom vlastitom strankom, započinje suradnju s HDZ-om. U SDP-u tvrde da je ta neprincipijelna koalicija dogovorena kako bi Kožić pomogao HDZ-u da dođe na vlast u Županiji u zamjenu za podršku na netom održanim parlamentarnim izborima i ulazno mjesto na listi. HDZ svoj dio dogovora očito nije ispoštovao, iako je Kožić „odradio“ smjenu uspješnih pročelnika. Premda su imali odlične rezultate u svojem radu, smijenjeni su bez ikakvog objašnjenja. Kako bi se takva odluka sakrila pred javnosti i novinarima koji redovito i vrlo konstruktivno prate rad Županijske skupštine, takva odluka donesena je e-mailom pod krinkom epidemiološki nepovoljne situacije u državi uvjetovane pandemijom koronakrize.

„Situacija s koronakrizom krajem svibnja bila je puno blaža nego što je to bilo posljednjih nekoliko dana i u to vrijeme već su se donosile mjere popuštanja, a čak je i Sabor održavao svoje sjednice s potrebnom fizičkom distancom. Nije bilo nikakvog razloga za takvu sjednicu, osim želje da se sakrije sadržaj tih odluka. Župan Kožić i HDZ na današnjoj sjednici predlažu nove nezakonite odluke i time dokazuju da im nisu biti niti građani, niti Županija, niti gospodarstvo u Županiji, niti rješavanje gospodarskih izazova koji nas čekaju najesen, već samo i jedino pozicije i vlast“, smatra Zmajlović.

SDP čeka odluku Visokog upravnog suda o ocjeni zakonitosti donesenih odluka na prošloj sjednici, koju su zatražili – o izmjeni ustroja Županije koja je donesena s ciljem smjene pročelnika kao i rebalansa proračuna. Isto tako čeka i što će reći Ministarstvo uprave u postupku upravno-inspekcijskog nadzora. Nakon provedenih postupaka SDP će odlučiti o daljnjim koracima i aktivnostima jer smatraju da će poslovanje Županije biti ozbiljno ugroženo. „Svima je jasno da je na djelu dogovorna politika župana i HDZ-a samo i jedino kako bi se održali na vlasti. S tim ciljem spremni su na sve – donositi nezakonit proračun, diskreditirati na osobnoj razini i mobingirati zaposlenike, odlučivati daleko od očiju javnosti „ispod stola“ i skrivati se od upita medija. Građani Zagrebačke županije moraju znati kud se i kako troši njihov novac, kako se upravlja Županijom, ali prije svega zaslužuju vlast koja će poštovati zakone i raditi u interesu građana. Kožić i HDZ već neko vrijeme rade samo za sebe. Mi to nećemo i ne smijemo dopustiti“, zaključio je Zmajlović.

ŽELJKO KRZNARIĆ