Crtica o šugi vulgaris

Svi poznajemo barem jednu malu šugu. Mala šuga je obično onaj lik koji je nekoć išao s tobom u razred. On ili ona ne bi znao pokazati Hrvatsku na karti Hrvatske, to je uvijek ona persona o kojoj se raspravljalo na sjednicama, čija je mater vječno zvala razrednicu poradi x ili y razloga, a čiji je intelektualni doseg Ključić oko vrata i labud (2). Slučajno ili ne, mala šuga ima ćaću ili mater Budžo. Mater je prije rata prodavala karte u na autobusnoj stanici u Mrduši Donjoj, a ćaća vozio potonji, ali dođe ljeto ’91. i postade Budžo gospodin. Istini za volju, Budžo rata vidio nije osim kad je ono jednom pala granata pa se upiš’o u gaće i toga je dana Budžo sebi svečano obećao da jebo sve ovo! Budžo je zato trgovao kojekakvim sranjima i svi to znaju, ali je Budžo tamo upoznao među malo žešću ekipu stoga je bolje ne zajebavati se s njim jer ode, sine, glava. Da ne ode glava i svim nastavnicima, Budžo je Budžici platio fakultet, a srednjoškolske je nastavnike natjerao da labud postane barem trojka kako bi mali mogao iole pravdati taj sramotni upis. Inače, Budžica je danas onaj faker što vozi porsche gore-dolje po centru Mrduše Donje iz kojega dere najprizemniji oblik zvuka. Budžica nema nikakvu životnu referencu, radno iskustvo mu je politička stranka, ali je Budžica danas znanstvenik i ima doktorat mada pojma nema koji je njegov doktorski doprinos. Usput, Budžica posjeduje: Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića, Red Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića, Red Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića, Red Danice hrvatske s likom Nikole Tesle, Red Danice hrvatske s likom Franje Bučara, Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske,  Red Danice hrvatske s likom Antuna Radića i radno mjesto u nekoj od općina. Budžica ima i Facebook profil na kojem se redovito oglašava i putem kojega odgaja svoju mladunčad. Budžica je ovih dana veoma aktivan i bori se za svoju domovinu, okuplja oko sebe istomišljenike i misli da se njegova neznanja nitko ne sjeća.
I čiča- miča, gotova je priča
…ili možda ipak ne?
Zanimljivo, ali tako oksimoronski, Budžicu slijedi mnogo ljudi. Čak i oni za koje si mislio da imaju dva grama mozga. I ti te mali sobovi mole da glasaš za Budžicu plus njegova oca jer će Budžica njima spasiti radno mjesto. Dapače, mnogi će mali sobovi za Budžicu navijati u tišini jer ih je sram javno priznati da su popustili pod pritiskom. Bijedi se, naravno, sve uvijek svodi na radno mjesto, jebi ga, ovo je Hrvatska, svi su imali vezu pa moraš i ti.
Mnogi će mali sobovi opaliti lajk na ovu objavu samo da ne ispadne da su baš oni primljeni preko veze (pa uostalom, pogledaj samo sve te namještene natječaje)! Nikad nećeš uspjeti ako nemaš dobro poznanstvo ili zaleđe u vidu stranke, Aliso, djevojčice, kako ne razumiješ?! Puta nema. Put je Budžica ili Hans kojem uvijek treba Putzfrau (jebe mu se što ti misliš o Ratu i miru i misliš li uopće)! Ma pogledaj samo sve te ljude koji jednostavno skrenu pogled kada ih pitaš kako odjednom takav posao, kada je objavljen taj natječaj i slično. Nitko neće reći glasno, a nastavnici ponajmanje, ali da sveta Blaža pokrene online igricu pridruži točkice tko se kako zaposlio, oh, kolike bi samo glave padale u obrazovnom sustavu!
A djeca imaju respekt prema nastavnicima.
A voda teče.
Nastasja