KONCERT POD ZVIJEZDAMA

 

Na otvorenoj sceni Narodnog sveučilišta Sesvete na trgu Dragutina Domjanića sutra se održava kincert pod zvijezdama na kojem sudjeluju Antun Stašić – violina i Marjan Krajna – harmonika

 

Na programu su djela: G. Bizea, A. Dvořáka, W. A. Mozarta, A.Hačaturjana, J. Brahmsa i V.Montija

Antun Stašić rođen je u Zagrebu, gdje je 2001. godine započeo prijevremeni studij violine, u statusu posebno nadarenog kandidata na Muzičkoj akademiji, u klasi prof. Tonka Ninića. Tijekom školovanja osvojio je nekoliko prvih nagrada na prestižnim nacionalnim natjecanjima glazbenih škola. Solistički nastupa od najranije mladosti. Istaknuo se samostalnim koncertima u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, kao i u Hrvatskog glazbenom zavodu. Bio je član Mladih bečkih filharmoničara s kojima je koncertirao diljem Europe. Danas na raznim festivalima i svečanostima nastupa kao solist na violini i pjevač. Surađuje sa Simfonijskim orkestrom HRT-a, Hrvatskim komornim orkestrom te Revijskim i Tamburaškim orkestrom HRT-a. Profesor je violine na glazbenoj školi Zlatka Balokovića u Zagrebu. Djeluje u komornom duetu zajedno s Marjanom Krajnom.

Marjan Krajna, rođen u Zagrebu, diplomirao 1990. godine na Državnoj ruskoj muzičkoj Akademiji Gnjesinih u Moskvi – Odjel za harmoniku, u klasi prof. Viacheslava Semjonova, te dirigiranje u klasi prof. Vladimira Kožuharja. Bio je stipendist fonda Ive Pogorelića Koncertne direkcije Zagreb. Dobitnik je brojnih državnih i međunarodnih nagrada. Usavršavao se i surađivao s najboljim svjetskim pedagozima i solistima. Nastupao je kao solist u Austriji, Australiji, Belgiji, Engleskoj, Švedskoj, Portugalu, Njemačkoj, Italiji, Sloveniji, BiH, Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Švicarskoj, Rumunjskoj, Rusiji, Litvi, Belgiji, Francuskoj, Mađarskoj i Latinskoj Americi te svirao u Simfonijskom orkestru HRT-a, Zagrebačkoj Filharmoniji, Zabavnom orkestru HRT-a, Tamburaškom orkestru HRT-a i Simfonijskom puhačkim orkestrom HV-a. Piše aranžmane za komorne sastave i orkestre. Kao dirigent radio je s Komornim orkestrom HV-a, Akademskim zborom Ivan Goran Kovačić i Muškim vokalnim ansamblom Goranovci. Godine 2006. osniva Hrvatski akademski harmonikaški orkestar (HAHO) glazbenih pedagoga harmonike. Član je brojnih žirija za soliste, komorne sastave i orkestre na županijskim, državnim i međunarodnim natjecanjima. Mentor je mnogim pripravnicima na stručnom ispitima. Kao pedagog istaknuo se u radu s brojnim nadarenim učenicima s kojima je imao zapaženih uspjeha te je njihovo muziciranje uspio dovesti na vrlo visoku stručnu i pedagošku razinu. Dobitnik je priznanja Ministra prosvjete i športa za izvrsne rezultate u radu s učenicima na državnim i međunarodnim natjecanjima. Dobitnik je specijalne nagrade na Australian international accordion Championship & Festival Sydney – 2006. godine. Od 1997. ravnatelj je Glazbene škole Zlatka Balokovića u Zagrebu. Posljednjih nekoliko godina intenzivno nastupa u duetu s Antunom Stašićem.

ŽELJKO KRZNARIĆ