POČELA OBNOVA KINA EUROPA

 

„Ovo je jedno od pet kina koje smo spasili od tajkunskih privatizacijskih ralja. Prošle godine smo zatvorili kino zbog nepoštivanja ugovora o zakupu i nedostatka ulaganja, tada smo naručili projekt. Prva faza je obnova fasade i krova, druga je obnova interijera, a treća je uređenje prostorija prema starom izgledu. Ugovor s Arhitektonskim fakultetom potpisan je u rujnu prošle godine. S ovom obnovom ćemo imati kino Europa za idućih 200 godina, jer sve što vrijedi traje, a sve što traje vrijedi“, rekao je gradonačelnik Milan Bandić na obilježavanju početka radova na obnovi ovog kultnog kina.

 

Radovi će vratiti stari sjaj ovom  kinu, a do konca 2021. biz će obnovljeno kino Europa – za 21. stoljeće“, 

Profesor Alan Braun s Arhitektonskog fakulteta, koji vodi projekt cjelokupne obnove, je objasnio da se započinje sa sanacijom pročelja, a koja će biti vraćena u stanje kakvo je bilo 1925. godine, kada je kino otvoreno. „U drugoj fazi planirani su restauracijski radovi na interijeru jer se u istraživanjima pokazalo da prethodno stanje nije odgovaralo izvornom izgledu interijera koje je bilo bogato kolorirano te obrađeno mramorom. U posljednjoj fazi će se u potpunosti osuvremeniti prostor s modernim grijanjem, hlađenjem i ventilacijom tako da se u kinu mogu odvijati i druge priredbe“, rekao je.

Direktor GSKG-a Joško Jakelić je istaknuo da će djelatnici te podružnice, koja je upravitelj zgrade u Varšavskoj 3, nadzirati radove obnove. „Projekt je vrijedan oko 1,8 milijuna kuna PDV-om, radovi se financiraju putem pričuve koja iznosi oko 20 kuna po kvadratu mjesečno u narednih 15 godina, a obračunska površina objekta je 2 000 kvadrata“.


„Ovog ljeta smo pripremili bogat trodnevni program na ljetnoj pozornici Tuškanac kada ćemo se baviti legendarnom filmskom glazbom. Pripremili smo nekoliko filmova, koncert Zagrebačkih solista te veliki koncert Gabi Novak i Matije Dedića“, najavio je ravnatelj Kulturno informativnog centra u Zagrebu Petar Bujas izrazivši zadovoljstvo što će po završetku obnove kino Europa opet biti središte zagrebačke kulturne scene.

ŽELJKO KRZNARIĆ