Grad Zagreb i Poliklinika za zaštitu djece Grada Zagreba poklonili majkama u zagrebačkim rodilištima priručnik “U tvom naručju

Potaknuti i duboko osobno i profesionalno dirnuti događanjima u Gradu Zagrebu u proteklom periodu uslijed potresa i zdravstvene krize, te iskustvima majki u Petrovoj bolnici nakon prvog potresa u ožujku 2020. Grad Zagreb, Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i multidisciplinarni tim stručnjaka pripremili su priručnik za roditelje “U tvom naručju – Vodič za roditelje kroz pustolovinu prve tri godine djetetova života” na više od 50 stranica stručnog teksta uz infografike kao podršku roditeljstvu sve do treće godine života djeteta.

Zdravstvena kriza uzrokovana COVID-19 pandemijom, kao i ekonomska kriza koja ju prati, duboko pogađaju sve pojedince i društvo u cjelini. Posebno su ranjiva djeca, čija je psihološka dobrobit zbog neizgrađenosti obrambenih mehanizama u situaciji prolongiranog i ekstremnog stresa posebno ugrožena. Također, roditelji i oni koji će to postati su posebno izloženi stresu, budući da, iako je briga oko novorođenčeta je lijep, ali nerijetko zahtijevan period u proširivanju obitelji, u vrijeme aktualne zdravstvene krize, roditeljima se mogu javljati razna pitanja oko dodatne zaštite i brige oko djeteta, kako ga ne bi izložili riziku od zaraze COVID-19.

Uz priručnik, pripremljen je i letak sa svim relevantnim znanstvenim činjenicama o njezi bebe za vrijeme pandemije koronavirusa. Letak “Njega novorođenčadi u COVID-19 krizi” s namjerom nije integriran u priručnik, da ga majke mogu, kada pandemija bude iza nas, pospremiti, a priručnik će iz kliničkog iskustva sasvim sigurno svakodnevno koristiti, jer obuhvaća vrijedne savjete i smjernice.

Grad Zagreb je odlukom Gradonačelnika Milana Bandića 29. travnja 2020. osnovao i imenovao Povjerenstvo za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih Grada Zagreba tijekom i nakon COVID-19 krize. Ravnateljica Poliklinike prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander je odlukom Gradonačelnika izabrana za predsjednicu, a psihologinje Poliklinike Ella Selak Bagarić i Tea Brezinšćak su izabrane za članice Povjerenstva.

Besplatno online izdanje Priručnika i letka uskoro će se moći preuzeti na web stranici stranici Poliklinike.

ŽELJKO KRZNARIĆ