Kerempuhova predstava “Maratonci trče počasni krug” od subote, 16. svibnja dostupna online

Satiričko kazalište Kerempuh započinje s drugom rundom online prikazivanja svojih uspješnica, a ovoga puta gledateljima će ponuditi tri kultne predstave iz svoje arhive, koje su svojedobno postigle iznimnu popularnost te godinama oduševljavale publiku u prepunim dvoranama.

Ciklus će u subotu, 16. svibnja na službenom YouTube kanalu Kerempuha i portalu Jutarnjeg lista otvoriti legendarna drama Dušana Kovačevića „Maratonci trče počasni krug“, koju je 2015. godine na scenu Kerempuha postavila Iva Milošević.


Već pri samom spomenu naslova ove proslavljene komedije javljaju se brojne asocijacije i u sjećanje nam naviru slike, glumci i citati iz jednog od najgledanijih filmova ovih prostora. Topalovići, pogrebno poduzeće, likovi stari 150 godina, čitanje oporuke i mnogi slični motivi pronašli su svoje mjesto u općoj kulturnoj svijesti našeg vremena. Uz izvrsne dijaloge, fantastične likove i svakako začudan zaplet u kojemu se ismijava smrt i lažni moral, priča je to o ‘najstarijoj balkanskoj obitelji’, toliko staroj da joj ni smrt ne može ništa – po riječima samog autora.

U predstavi igraju Vilim Matula, Elizabeta Kukić, Hrvoje Kečkeš, Luka Petrušić, Tarik Filipović, Filip Detelić, Mia Anočić – Valentić, Maja Posavec, Nikša Butijer i Ivan Đuričić.

Dramaturgiju i prijevod teksta potpisuje Dora Delbianco, scenograf i oblikovatelj svjetla je Gorčin Stojanović, kostimograf  Leo Kulaš, asistentica kostimografa Anamarija Filipović Srhoj, suradnica za ples Larisa Lipovac Navojec, a izbor glazbe napravila je Iva Milošević. Satiričko kazalište Kerempuh zahvaljuje autorskom timu na ustupljenim pravima za emitiranje.

Ciklus se 23. svibnja nastavlja predstavom „Ne igraj na Engleze“ Vladimira Đurđevića u režiji Vinka Brešana i Željke Udovičić Pleština, a od 30. svibnja na rasporedu je predstava „Čudo u Poskokovoj Dragi“ Ante Tomića u režiji Krešimira Dolenčića.

 

Na Kerempuhovom službenom YouTube kanalu gledateljima su još uvijek dostupne snimke predstava “Traži se novi suprug”, “Ustav Republike Hrvatske” i “Blue Moon”, koje do sada broje preko 150.000 pregleda. Prema dostupnim podacima, Kerempuhove online predstave gledane su diljem Hrvatske, ali i u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Njemačkoj, Americi, Kanadi, Sloveniji, Austriji, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori, Australiji i Švicarskoj, a broj pregleda i dalje svakodnevno raste.

ŽELJKO KRZNARIĆ