U subotu na ZKM-ovoj fb stranici ‘zoom’ razgovor Anice Tomić, Jelene Kovačić i Srđana Sandića

U seriji  zoom razgovora Zagrebačkog kazališta mladih ‘ZKM – svijet nakon karantene’ – u subotu, 02. svibnja 2020. u 18 sati, na facebook stranici Zagrebačkog kazališta mladih on line će razgovarati redateljica Anica Tomić, dramaturginja Jelena Kovačić, i pisac, kazališni kritičar i autor ZKM-ove tribine Čitanje kazališta Srđan Sandić.

Datum ovog zoom razgovora nije slučajno odabran, 02.svibnja 2020. trebala  je u ZKM-u biti premijera predstave „U ime oca, u ime majke“, a taj autorski projekt Anice Tomić i Jelene Kovačić bio je zamišljen kao svojevrsni nastavak njihovog dugogodišnjeg kazališnog istraživanja tematike nasilja, koje se ovdje zatvara u temu obiteljskog i rodno uvjetovanog nasilja. Projekt je, kako su najavljujući ga rekle autorice, inspiriran dokumentarnim pričama žena, djece i muškaraca koji su proživjeli ovakvu vrstu nasilja.

Radi karantene su morale prekinuti rad na ovom projektu, još su u ožujku obustavljene probe, a predstava je odgođena do daljnjeg. Tema kojom su se bavile nije nestala, u karanteni se nasilje u obitelji, probijalo do vijesti, ali mogućnosti da se žrtvama nasilja pomogne u okolnostima pandemije bile su bitno otežane.

Čut ćete u ovom zoomu o zaustavljenom kazališnom projektu, o tome što proživljavaju umjetnici na nezavisnoj sceni dok su sva kazališta i kina zatvorena, kao i o novim odgovorima hrvatske kazališne zajednice na promjenu paradigme stvaranja umjetnosti u okolnostima pandemije covida-19, a to  je kazališni projekt Monovid-19, među čijim je urednicima i dramaturginja Jelena Kovačić.