Superman: Crveni sin – revolucija u geek maniri

Autor: Ivor Kruljac

Tko je bolji: Marvel ili DC Comics? U njihovom prirodnom staništu, stripovima, to je bjesomučna i neodlučna debata među nerdovima i geekovima. Ali, u svijetu filma ( kojemu se osim nerdova i geekova pridružuju i „obični smrtnici“), odgovor je po mnogima očit. Marvelov filmski svemir je po svima smatran remek djelo, dok DC filmovi, ispadaju… pa, jednostavno, sranje. Žali bože jadnika koji je upoznat sa Zsaszom kao likom iz stripova i onda vidi njegovu filmsku adaptaciju u „Birds of Prey“ i dobi slom živaca (a to je samo vrh sante leda svega što ne valja s tim filmom iz perspektive nekoga tko je upoznat s DC univerzumom, a u čiji popis se ubraja scenarij, gluma i generalna atmosfera filma).

Filmovi, čini se ne uspijevaju doseći razinu koju uspiju DC-ijevi stripovi. Međutim, čini se kako DC, držeći se stripa, odnosno crteža, zadržava kvalitetu kada je riječ o animiranim filmovima.

„Superman: Red son“, strip je koji se igra alternativnim svemirima na jedan vrlo zanimljiv način: što bi bilo da je superman pao u Sovjetski savez i da umjesto dobrih starih američkih vrijednosti biva komunistom?

Premda autor teksta nije bio u mogućnosti pročitati strip, taj strip je početkom ove godine dobio ekranizaciju. Animirana adaptacija je vrlo gledljiva i zanimljiva, te potvrđuje da u rađenju crtića koji nisu baš preporučljivi djeci kao što je bio i „The killing joke“, DC zna svoj zanat i izbjegava katastrofu koju polučuju njegovi igrani filmovi. Sam koncept je iznimno duhovit i dirljiv. Superman ima dobre namjere spriječiti svijet nepravde i patnje idejom kojom su mnogi to isto pokušali u stvarnosti, samo je njega malo teže srušiti (jer ono, ima super moći). Izazov spasa demokracije prihvatio je ni manje ni više nego Lex Luthor, Supermanov najveći neprijatelj koji na razne načine pokušava ukloniti crvenu prijetnju čak i stvaranjem anti-supermana koji se dere „Amerika prva“ i „Ja sam Američki način!“. Još kada u superherojski sukob pro-američkih i komunističkih parola ubacite Batmana koji traumatiziran zatvarenjem u podzemni gulag (u kojemu je naravno, bilo šišmiša) ubija komuniste i Wonder Woman koja kao ambasadorica Amazonki gura politiku nesvrstanih kojom se dičila i bivša Jugoslavija, naprosto ostanete otvorenih usta od domišljatosti i ludosti cjelokupnog scenarija. Film je to koji vas istodobno šokira, ali i nasmijava do iznemoglosti ukoliko volite DC-jev svemir te imate neko razumijevanje suvremenog političkog humora, povijesti i komunističkih referenci. Prava poslastica za komunjare, geekove, nerdove ali i nepokolebljive kapitaliste koji će navijati za Supermanovog najvećeg negativca sa strašću kakvu dosad nikad niste mogli očekivati za nekoga kao što je Lex Luthor.