„UPLETIMO SE“ ide dalje

 

Djeca s teškoćama u razvoju i osobe s intelektualnim teškoćama okupljene u humanitarnoj kampanji „UPLETIMO SE!“, u posljednjih su nekoliko mjeseci pokazali kako žele i mogu pomagati drugim potrebitim skupinama, te da imaju snagu oko sebe stvoriti zajednicu ljudi čija ljubav prema dobrim djelima nadilazi granice Lijepe Naše. Članovi Udruge i Centra OZANA te Štrikeraj cafea, inspirirali su građane da svoje vrijeme provedu pletući i kukičajući vunene kvadrate kako bi od njih nastalo pregršt toplih deka za zagrebačke beskućnike i druge potrebite. U sklopu kampanje predstavljen je i simbol akcije, grandiozno vuneno božićno drvce ljubavi i zajedništva, visoko gotovo četiri metra, izrađeno upravo od dijela vunenih kvadrata pristiglih iz raznih dijelova Europe. Do sada smo podijelili 50 deka sastavljenih od kvadrata koji su nam pristizali te ih uz pomoć naših volontera i dalje sastavljamo.

Na javnoj tribini održanoj tijekom kampanje stručnjaci se složili kako pletenje i kukičanje imaju niz pozitivnih učinaka za pojedinca i mogu ujediniti zajednicu te pomoći u nošenju sa stresnim situacijama.

Trenutno se svi nalazimo u jednoj takvoj izrazito stresnoj situaciji. Prisjetimo se zato svi zajedno našeg drvca ljubavi i zajedništva sastavljenog od kvadrata koje ste tako neumorno izrađivali! Ne zaboravite da smo svi međusobno povezani na mnogo različitih načina osim fizičkog kontakta i susreta. Zato smo odlučili nastaviti s našom akcijom UPLETIMO SE, poručili su iz udruge Ozana.

OZANA i Štrikeraj cafe pozivaju sve zainteresirane da i dalje pletu ili kukičaju kvadrate dimenzija 20×20 cm koji će se spajati u deke za potrebite diljem cijele Hrvatske! Sad je pravi trenutak da nam se pridružite ako do sada već niste. Učinimo dobro sebi i drugima!

Obzirom da su trgovine s potrebnim materijalima zatvorene kako ne bismo ostali bez vunica i pribora pobrinuo se UNITAS – hvala im na tome, kažu u Ozani te dodaju kako pletenje i kukičanje kao aktivnosti sigurno  mogu olakšati ovaj neizvjestan period. Vještinu pletenja ili kukičanja može se obnoviti ili  svladati prateći neke od poučnih videa izrađenih u sklopu kampanje „Upletimo se“.

Pratiti ih možete na Facebooku  ili Instagramu Udruge OZANA, a možete  se pridružiti i u FB grupi Štrikeraj cafe.

ŽELJKO KRZNARIĆ