Tomislav Stojak: Tražim od gradonačelnika Grada Zagreba da se ne održavaju sjednice Vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora

 

Gradski zastupnik Tomislav Stojak je uputi pismo gradonačelniku grada Zagreba  u kojem stoji.

S obzirom na situaciju s korona virusom u čitavoj Hrvatskoj, pa tako i u Gradu Zagrebu, na temelju Upute Ministarstva uprave od 13.3. o načinu izjašnjavanja i rada predstavničkih tijela županija, gradova i općina (u privitku e-maila), a budući da se u našem gradu i nadalje sazivaju sjednice pojedinih Vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora kao da se oko nas ništa ne događa, uputio sam zahtjev gradonačelniku Milanu Bandiću da zabrani održavanje sjednica VGČ i VMO na uobičajeni način dolaskom na sjednicu, te da se omogući sigurno online izjašnjavanje ukoliko je to neophodno.

Tekst zahtjeva kojeg sam uputio gradonačelniku prenosim u cijelosti:

„Poštovani gospodine gradonačelniče,

Na temelju Upute za postupanje Ministarstva uprave od 13.3.2020. godine u vezi održavanja i načina odlučivanja predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, s kojom ste vjerojatno upoznati, molim Vas kao odgovornu osobu Grada Zagreba da, sukladno spomenutoj Uputi, odredbe iste primijenite i na funkcioniranje mjesne samouprave u Gradu Zagreba, te izdate HITNE upute o načinu rada Vijeća gradskih četvrti i Vijeća mjesnih odbora u Gradu Zagrebu, budući da se u ovome trenutku sazivaju sjednice kao da se oko nas ništa ne događa.

Iskreno se nadam da niti Vas, niti Vaše odgovorne suradnike u mjesnoj samoupravi Grada Zagreba ne treba podsjećati da su u Republici Hrvatskoj od jučer na snazi odluke Stožera civilne zaštite RH kojima na snagu stupa čitav niz mjera u svrhu sprječavanja širenja zaraze novim koronavirusom u trajanju od 30 dana. Ovim odlukama zabranjuju se, između ostalog, i javna okupljanja veća od 5 ljudi!

Poštovani gospodine gradonačelniče, pozivam Vas da izdate HITNE upute mjesnoj samoupravi Grada Zagreba o neodržavanju sjednica VGČ i VMO na uobičajeni način (osobni dolazak i nazočnost sjednicama), te na taj način pokažete odgovornost za zdravlje svojih sugrađana.

Ukoliko je održavanje sjednica neophodno radi donošenja važnih odluka, omogućite izjašnjavanje članica i članova VGČ i VMO konferencijskim video pozivima, e-mailom ili drugim sigurnim online načinima koje nam pruža današnja tehnologija. Ukoliko se niti to ponegdje ne može osigurati, može se bez ikakvog problema organizirati i izjašnjavanje telefonom/mobitelom.

S obzirom na trenutnu situaciju s virusom, te na činjenicu da se pozivi za održavanje sjednica pojedinih VGČ i VMO upućuju i sada u ovome trenutku, tražim od Vas HITNU reakciju i upute.“

ŽELJKO KRZNARIĆ