NOVI STADION DINAMA POSTAJE STVARNOST

Danas je u Gradskoj upravi, u nazočnosti gradonačelnika Milana Bandića predstavljen program javnog urbanističko – arhitektonskog natječaja za SRC Svetice.

Prema obuhvatu natječaja površina šire zone iznosi oko 32 ha, a površina uže zone oko 23 ha. Unutar obuhvata uže zone je površina sportsko-rekreacijske namjene (R1), a unutar obuhvata šire zone uz navedenu površinu su i kontaktne površine infrastrukturnog sustava (IS).

Ovo je jedan od najzahtjevnijih natječaja iz područja arhitekture i urbanizma kojeg ćemo provesti u Gradu Zagrebu, predvidjeli smo da će trajati oko šest mjeseci i koji će biti raspisan do konca godine, tako da bi se u 2021. godini ishodila projektna dokumentacija i sve dozvole kako bi mogli početi s gradnjom. – rekla je pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Sanja Jerković .

Unutar uže zone planiraju se dva osnovna sadržaja: atletski kompleks (zona A, 63.425 m2) i nogometni stadionski kompleks (zona C, 152.829 m2). Nedavno je izgrađen bazenski kompleks (zona B 10.761 m2), dok se u širem obuhvatu (zona D, 17.363 m2) planira i javna podzemna garaža s 1500 mjesta.

Planirani kapacitet gradskog nogometnog stadiona, koji će zadovoljavati propozicije UEFA-e za stadion IV. kategorije, je cca 30.000 gledatelja, sa svim mjestima sjedećih i natkrivenim. Unutar kompleksa planira se i stadion Hitrec-Kacian III. kategorije, kao pomoćno igralište, s 4.000 sjedećih i natkrivenim mjesta.
Ostali sadržaji unutar stadionskog kompleksa su: kamp za I. momčad GNK Dinamo, kamp za II. momčad GNK Dinamo te klupski dio GNK Dinamo s nogometnom školom.

Unutar atletskog kompleksa planira se atletski stadion s trkalištem i borilištima, prema pravilima IAAF-a za kategorije natjecanja, s natkrivenom tribinom za 2000 gledatelja ispod koje se planiraju prateći prostori.
Ostali planirani sportsko-rekreacijski sadržaji su: malonogometno igralište, košarkaška igrališta, stijena za penjanje, boćalište, street workout park / fitness park.

Stadion u Maksimiru planira se u sklopu cjelovitog rješenja sportsko-rekreacijskog centra Svetice, povijesno značajne zagrebačke sportske lokacije, koja je od kraja XIX. stoljeća do danas udomljava različite sportsko-rekreacijske sadržaje.

Vlatka Peras, predsjednica Uprave Dinama je naglasila je kako se veseli partenrskom odnosu s Gradom Zagrebu i novom stadionu.

ŽELJKO KRZNARIĆ