DJECA S DOWN SINDROMOM PRATITELJI IGRAČA

Od 7. do 15. ožujka diljem Europe održava se CAFE Akcijski tjedan – tjedan promocije integracije osoba s invaliditetom u nogomet.

CAFE tjedan akcije godišnja je proslava raznih uloga koje osobe s invaliditetom mogu imati u sklopu igre. Bilo da su oni navijači, obožavatelji, igrači, treneri, zaposlenici, mediji ili voditelji i donositelji odluka, nogomet je namijenjen svima.

Na utakmici Dinama i Istre 1961 među djecom pratiteljima igrača s nama je bilo i 11 djece s Down sindromom. Djeca su inače članovi Taekwondo kluba Čigra te štićenici partnerske Udruge za sindrom Down – Zagreb. Među pratiteljima igrača također su bila i djeca NŠ Nogometaš iz Podturna u Međimurju.

Akcija pokazuje da je nogomet namijenjen svima i da nema prepreka. Cilj  je podizanje svijesti o važnosti uključenja osoba s invaliditetom u nogomet i društvo i brisanje granica kada se radi o uključivanju svih društvenih skupina u doživljaje koje nogomet donosi.

Kroz program treninga taekwondo kluba Čigra ovi maleni sportaši razvijaju motoričke sposobnosti, što je osobito važno za djecu s Down sindromom. Ovaj projekt promiče zaštitu od nasilja i diskriminacije osoba s invaliditetom, a voditelji Danijel i Boris Bursać prošle su godine bili dobitnici nagrade “Ponos Hrvatske” za volonterski rad s djecom s teškoćama u razvoju.

ŽELJKO KRZNARIČ

FOTO: JURICA GALOIĆ/PIXEL