IZLOŽBA “ŽIVE SMO”

 

U auli Gradske uprave u ponedjeljak je otvorena izložba fotografija Cornelije Suhan pod nazivom Žive smo. Izložba na najslikovitiji način predstavlja pobjedu žena nad problemima i traumama koje su ih tokom rata, ali i u postratnim vremenima zadesile.

“Tijekom rata žene su bile u katastrofalnom položaju, sada su one osnažene jer se s njima radilo mnogo. One danas zauzimaju stavove, bore se za svoja prava i rade na unapređenju svog položaja u društvu. Recimo, jako je malo silovatelja, zbog kojih su pojedine žene žrtve silovanja, dobilo zaslužene kazne. Na tome se mora raditi i to se mora mijenjati, rekla je autorica Cornelija Suhan.

Riječ je o fotografijama 11 žena koje su preživjele rat u bivšoj Jugoslaviji i koje su korisnice programa udruženja Snaga žene

“Kroz ovu izložbu pokušavamo pokazati da su žene bez obzira na ratna stradanja, traume i nasilje koje su preživjele, dobrom rehabilitacijom pronašle svoj put. Put je njihov život. One su pokazale izuzetnu snagu, volju i hrabrost da se suoče sa stvarnošću i događajima, ali i traumom koju su preživjele i da danas govore otvoreno o tome.– rekla je Branka Antić Štauber, predsjednica Udruženja „Snaga žene“.

ŽELJKO KRZNARIĆ