DA NAS SE VREDNUJE ISKLJUČIVO PREMA NAŠIM SPOSOBNOSTIMA

Klub zastupnika Nezavisne liste mladih, povodom nadolazećeg Međunarodnog dana žena, održao je u utorak konferenciju za medije u prostorijama Hrvatskog sabora na kojoj su upozorili na razne oblike nasilja koje žene doživljavaju, diskriminaciju i neravnopravan položaj žena u hrvatskom društvu. Medijima su se obratili Ante Pranić – saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Vrgorca te žene aktivne u politici: Dalija Orešković – predsjednica stranke START, Natalija Marelić Tumaliuan – vijećnica Akcije mladih i predsjednica Socijalnog vijeća Grada Cresa, Dajana Dorić – poduzetnica i nezavisna vijećnica Općine Sikirevci.

Dalija Orešković istaknula je da ravnopravnost shvaća kao jednakost šansi i jednakost vrednovanja – „unatoč garancijama Ustava ravnopravnost za žene ne postoji“. Orešković je istaknula da su žene tek „kolateralne žrtve sloma sustava pravne i socijalne sigurnosti na svim razinama“. Orešković je navela korupciju i demografiju kao ključne probleme hrvatskog društva i države te ukazala na istraživanja koja potvrđuju postojanje uzročno-posljedične veze – „Trend iseljavanja potaknut je, među ostalim, stanjem korupcije u društvu, a specifično je da u ovom valu iseljavanja odlaze čitave obitelji, uključujući i žene, a ne samo muškarci kao nekada“. Orešković stoga smatra da se u razvoju demografskih mjera posebna pozornost treba posvetiti položaju žena. Orešković je zaključno istaknula da se pitanje položaja žena ne smije staviti u okvire konkurentskog natjecanja političkih opcija, već se treba shvatiti kao definiranje naše zajedničke sudbine, pozvavši na uspostavljanje širokog društvenog dijaloga i minimuma političkog konsenzusa.

Dajana Dorić, samostalna poduzetnica, majka i nezavisna vijećnica Općine Sikirevci upozorila je na svakodnevnu diskriminaciju s kojom se žene susreću, posebice žene u ruralnim područjima – „Ako nemamo majku, svekrvu ili novca za dadilju žene u ruralnim područjima samo mogu sanjati o tome da jednog dana rade.“ Istaknula je da se žene u ruralnim područjima češće tjera na izbor između karijere i obitelji, što je posebno vidljivo u praksi poslodavaca koji si uzimaju za pravo da žene pitaju imaju li djece i planiraju li imati djece – „Tražimo da nas se tretira jednako, da nam maternice prestanu biti minus u životopisu i da nas se ocjenjuje isključivo po našim sposobnostima“.

Vijećnica Akcije mladih Grada Cresa Natalija Marelić Tumaliuan posebno se osvrnula na problem nasilja nad ženama – „Želimo alarmirati institucije da pravodobno i oštro kažnjavaju nasilnike, kako bi se sprječavalo nasilje i sasjeklo ga u korijenu te upozoriti Vladu da počne ulagati u obrazovanje djevojčica  i žena, u sigurne kuće, u programe psihološke i pravne pomoći žrtvama nasilja kako ih se ne bi dodatno traumatiziralo i izoliralo“. Upozorila je da žene u patrijarhalnom društvu poput hrvatskog trpe na različite načine i da je nerealno očekivati da žene budu hrabre i prijavljuju nasilnike kada institucije na to ne reagiraju i služe kako bi nasilnicima pružile vjetar u leđa kako bi nastavili s nasiljem.

ŽELJKO KRZNARIĆ