U Dubrovniku počele ‘Gradske ulične igre’

Autor: Aleksandar Olujić
Fotografije: Lily Laum; Gradske ulične igre

Danas je, 29. veljače, u Dubrovniku počeo prvi turnir u gradskim uličnim igrama. Kako javlja naša dubrovačka suradnica, gđa. Lily Laum, turnir će se održavati svakog vikenda od 29. veljače do 28. ožujka, a organizatori ovog zabavnog događanja su rekli da će se prijavljene ekipe natjecati u 10 tradicionalnih igara, to su: nogomet, basket, graničar, žmurica, na puca, na frnja, crna kraljica, na lastike, treseta i alka. U sklopu turnira održati će se također i radionice izrade karića na balinjere, puške na čep i praćke, te svečana dodjela pehara uz prigodan party.

„Ovaj turnir počiva na sentimentu i nostalgiji prema djetinjstvu te međukvartovskom animozitetu, a poanta turnira je da nam vratimo naše ulice i trgove, da se na njima sretnemo, igramo i zabavimo te da mlađim generacijama prenesemo naše igre i užance“, ističu organizatori.

Ovo je vrijeme kada Dubrovnik pripada Dubrovčanima, kada se može odahnuti od pritiska turističke industrije koja neumoljivo diktira neki drugi način života u kojem više nema mjesta za neke tako lijepe stare običaje i navade. Gradske ulične igre tako postaju čuvar jedne specifične baštine koja je bila dio odrastanja i postala dio identiteta generacija Dubrovčana. Istovremeno, one su prilika za ponovna druženja starih, a možda i mjesto stjecanja novih, prijatelja.

Gradske ulične igre su, kako i doliči, otvorene prigodnim govorom nakon kojega je Pred Dvorom održano i prvo natjecanje, ono u alci u kojem je trčalo 17 parova alkara. Pobjedu je odnijela ekipa Lapada u sastavu: Mario Urlić i Marjan Žitnik (potonji je bio kopljanik, a g. Urlić onaj koji je pobjedu iznio na svojim leđima).

Igre će se održavati na više lokacija u gradu, a sve informacije vezane za turnir možete naći na Facebook stranici :
https://www.facebook.com/gradskeulicneigre/