TATRA OKO SVIJETA 2

Najveća češka ekspedicija „Tatra oko svijeta 2) stigla je u Hrvatsku. Subotu članovi ekspedicije provode u trgovačkom centru Westgate Shoppping City gdje predstavljaju projekt i vozilo kojim obilaze svijet – poznatu Tatru 815 GC.

„Tatra oko svijeta 2“ projekt je kojeg su pokrenula dva Čeha – Petr Holeček i Marek Havlíček te češka tvrtka OverLand. Putovanje na koje su krenuli ovog tjedna uključuje više od 270.000 kilometara i podijeljeno je na četiri etape.

Hrvatska je peta zemlja na njihovom putu, a među ostalim na njihovoj ruti su i Turkmenistan, Čile, Ekvador, Nikaragva, Guatemala, Burkina Faso, Mali, Senegal, Gambia…

Kamion Tatra, u kojem članovi ekspedicije putuju i “žive“, izložen je pred trgovačkim centrom Westgate Shopping City te ga posjetitelji mogu razgledati sve do 20 sati kada ova ekspedicija nastavlja dalje.

Prvi tajnik Veleposlanstva Republike Češke u Hrvatskoj, Nj.E. Petr Kašička, posjetio je današnji događaj u društvu svoje obitelji te je tom prilikom istaknuo da je ova ekspedicija velika promocija za Češku.

Gospodin Havliček i Holeček, voditelji ekspedicije koja će sljedeće tri godine posjetiti 67 zemalja i obići zemaljsku kuglu, rade veliku promociju Češkoj. Izrazito me veseli slušati o ekspediciji i njihovim planovima te ćemo im pomoć pružiti i mi u Veleposlanstvu, kao i svi u Češkoj.

Petr Holeček, voditelj i idejni začetnik ekspedicije, upoznao je okupljene s programom te s par povijesnih činjenica:

„Prva ekspedicija oko svijeta kamionom Tatra odvila se još prije prvog svjetskog rata, a do danas ih je bilo više. Ipak, najveća ekspedicija – ona koja je krenula 1987. godine – svim je Česima još uvijek u pamćenju, a mi smo kao djeca, tada dvanaestogodišnjaci, slušali te priče i zamišljali kako i mi sudjelujemo u tom pothvatu.

Posljednje dvije godine proveli smo osmišljavajući ovaj projekt, tražeći partnere, opremajući kamion i pripremajući se za sve ono što nas može naći na putu. Krenuli smo prije par dana, a Hrvatska je naša peta destinacija – dalje nastavljamo prema Crnoj Gori pa na istok.

Ekspedicija se sastoji od pet stalnih članova, a organizirani smo kao „open-source“ te nam se mogu pridružiti, na par dana ili dulji vremenski period, svi zainteresirani za ovu avanturu.“

ŽELJKO KRZNARIĆ

 

Sudionici konferencije za medije:

  • Denis Čupić, voditelj assent managementa Westgate Shopping City i direktor F.O. / Grupe
  • E. Petr Kašička, prvi tajnik, Veleposlanstvo Republike Češke
  • Petr Holeček, voditelj ekspedicije

 

Sudionici ekspedicije (koji su trenutno u Hrvatskoj):

  • Petr Holeček, voditelj ekspedicije
  • Marek Havliček, voditelj ekspedicije
  • Ružena Morongova, član ekspedicije
  • Katerina Božkova, član ekspedicije