Tradicijski zvončarski pusni ophodi u Matuljima

FESTIVAL SUSJEDSTVA MATULJI EPK ZVONA SU SPONA NASTAVLJEN TRADICIONALNIM ZVONČARSKIM OPHODIMA UZ POMOĆ MODERNE TEHNOLOGIJE

Zvona su spona festival susjedstva Matulji Europske prijestolnice kulture, koji inspiraciju crpi iz tradicijskih vrijednosti koje su utkane u svaku poru društvenog života ovog susjedstva, a u kojem sudjeluju dvadeset i dva mjesna odbora Općine Matulji, kulturne udruge Općine Matulji, 10 zvončarskih tradicijskih grupa s liste nematerijalne kulturne baštine svijeta i maškarane udruge s područja općine Matulji, nastavljen je avanturom otkrivanja Tradicijskih zvončarskih pusnih ophoda.

Tako su na Pusnu nedeju svoj kraj obišli Mučićevi zvončari, a posjetitelji su im se mogli pridružiti zahvaljujući modernim tehnologijama. Naime, u park ispred zgrade Općine Matulji postavljen je QR kod pomoću kojeg svi koji žele mogu krenuti u avanturu otkrivanja Tradicijskih zvončarskih pusnih ophoda, zajedno sa zvončarima. Tradicija potpomognuta multimedijalnim sadržajem omogućuje autentičan kulturni događaj kroz koji se može iskusiti gostoprimstvo domaćina i vidjeti zvončare u autentičnim okruženjima. Podsjećamo, mape pomoću kojih se dolazi do svih informacija o zvončarskim putovima, dostupne su i na internetskoj stranici Općine Matulji: http://matulji.hr/pocetna/zvoncarski-puti-qr-kod/

studenti DAMU Akademije na Tradicijskim zvončarskim pusnim ophodima / foto: RIJEKA 2020

Sve se nastavlja u ponedjeljak od 9 do 18 sati pohodom Brežanskeh zvončari po Bregeh i pohodu Rukavačkeh zvončari po Kućeloven komune, a u utorak tj. na Pust, također od 9 do 18 sati, pohodom Rukavačkeh zvončari po Rukavce, Zvonejskeh zvončari po Zalukah i Zvonejsken komune, pohodom Munskeh zvončari po Žejanah, Maleh i Veleh Munah te pohodom Žejanskeh zvončari na Male i Vele Mune i po Žejanah.

Tradicijskim zvončarskim pusnim ophodima, pridružili su se i europski susjedi susjedstva Matulji Europske prijestolnice kulture, profesori i studenti Katedre alternativnog i lutkarskog teatra na DAMU – Akademiji izvedbenih umjetnosti u Pragu.