VIŠE OD SVJETLA I SOLI: 200 godina hrvatskih svjetionika

Tehnički muzej Nikola Tesla u srijedu 12. veljače u 19 h bit će obasjan osobitom svjetlošću. Premda bez valova, posolice i bure, u Zagrebu će zasvjetliti pravi pomorski svjetionik! Naime, nakon gostovanja u Umagu, Rijeci, Zadru i Dubrovniku izložba Hrvatskoga pomorskog muzeja Split i Plovputa d.o.o. “VIŠE OD SVJETLA I SOLI: 200 godina hrvatskih svjetionika” nastavlja svoj put kako bi podsjetila na veliku obljetnicu iz 2018. godine: dva stoljeća organizirane svjetioničarske službe na istočnoj obali Jadrana. Izložba je ostvarena u suradnji s Gradom Umagom, Muzejom grada Umaga, Turističkom zajednicom grada Umaga i Ustanovom Festum, a njeni su autori: Danka Radić, Marijan Bradanović, Dean Krmac, Petra Blažević, Sunčana Dežjot i Antonija Perković.

Posjetitelji će uz nekadašnji okretni stroj svjetionika Glavat imati priliku vidjeti prizore hrvatskih svjetionika u razdoblju država koje su nekada gospodarile istočnom obalom Jadranskog mora. Valja istaknuti austrougarske razglednice iz zbirke gospodina Luke Dragičevića te malo poznate fotografije iz albuma Hrvatskoga hidrografskog instituta kojeg kolekcionari smatraju svojevrsnim draguljom 1930-ih. Izložbom se dotiču pitanja o tome kako je gradnja svjetionika mijenjala lokacije na kojima su sagrađeni te kako se mijenjalo svjetionike same: ratovima, modernizacijom tehnologije i čovjekovim napuštanjem uslijed automatizacije. Uz eksponate koji svjedoče o dugačkom popisu dužnosti danas iznimno rijetkog zanimanja svjetioničara, prezentira se i dokumentarna građa koja posreduje vrijedne informacije o djelovanju svjetioničara tijekom čitavog prošlog stoljeća: život i rad u danas gotovo nezamislivim uvjetima. Na primjeru današnjeg savudrijskog svjetioničara Maria Milin Ungara, koji je 5. generacija svjetioničara u svojoj obitelji, tematizira se značenje tog poziva u 21. stoljeću.

Izložba je otvorena do 31. ožujka 2020. Radno vrijeme izložbe: utorak – petak 11 do 19 sati, subota i nedjelja 10 do 14 sati, ponedjeljkom i praznicima zatvoreno. Ulaz na izložbuje slobodan. Posjetiteljima će se na pratećoj izložbi fotografija „Hrvatski svjetionici“ autora Željka Višića predstaviti i izvanredna fotografska ostvarenja posredstvom kojih umjetnici impresivno predočuju činjenicu da su naši svjetionici dio nacionalne graditeljske i kulturno-povijesne baštine, bitni za pomorsku tradiciju i identitet Republike Hrvatske.

Izložba je ostvarena u suradnji s: Gradom Umagom, Muzejom grada Umaga, Turističkom zajednicom Grada Umaga, Ustanovom FESTUM.

ŽELJKO KRZNARIĆ