Otvoren 30. Međunarodni simpozij laringektomiranih osoba

U Republici Hrvatskoj živi oko tisuću laringektomiranih osoba kojima je zbog zloćudnog tumora grkljan kirurški odstranjen. Zagrebački klub laringektomiranih osoba okuplja oko 300 članova,koji operiranim osobama podiže kvalitetu života. Dobro rehabilitirani i educirani timovi svojim primjerom potiču operirane na rehabilitaciju te im pomažu u reintegraciji obitelji i društvu.

Naglašeno je to u subotu na otvaranju dvodnevnog Međunarodnog simpoija laingektomiranih osoba. Sudionike simpozija pozdravio je i gradonačelnik Milan Bandić koji je tom priliko naglasio.

Nama običnim ljudima malo je poznato što sve prolaze i na koji način funkcioniraju te osobe koje osim straha od posljedica maligne bolesti imaju i druge strahove:… hoće li nakon operacije moći jesti, disati, kako će pričati, kako se sporazumijevati s članovima obitelji i prijateljima. Uz sustavnu podršku zdravstvenoga tima i cjelokupne zajednice, sve ono što se u jednom trenutku čini nemoguće, poput govorenja, pjevanja, plivanja.uz podršku dobrih i humanih ljudi uistinu postaje moguće, rekao je gradonačelnik i pozvao sugrađane da podrže sve oboljele od malignih bolesti na Donatorskom koncertu Hrvatske lige protiv raka koji će se 11. veljače održati u Koncetnoj dvorani Vatroslava Lisisnkog.

Ovo je ujedno i obiljeavanje 45. rođendana našeg kluba -rekao nam je tajnik zagrebačkog kluba osoba bez glasnica Zoran Čeliković- a naš klub okuplja oko 150 članova.

Hrvatska zajednica laringektomiranih i Zagrebački klub laringektomiranih osoba organiziraju ovakav simpozij svake godine povodom Sv. Blaža, zaštitnika bolesti grla,

ŽELJKO KRZNARIĆ