BALET HNK U SUBOTU U LISABONU

Ansambl Baleta u subotu 8. veljače gostuje u nacionalnom kazalištu TEATRO CAMÕES u Lisabonu s predstavom Smrt u Veneciji u koreografiji Valentine Turcu.

Ova višestruko nagrađivana baletna predstava kazališno je ostvarenje koje se nameće svojom estetikom i umjetničkim kvalitetama koje privlače gledatelje u brojnim europskim kulturnim centrima. Veliko priznanje predstava je dobila i od najrelevantnijeg časopisa za plesnu umjetnost DANCE EUROPE Critic’s Choice koji je Smrt u Veneciji uvrstio u pet najboljih europskih baletnih predstava u prošloj sezoni, a baletnog prvaka HNK u Zagrebu, Takuyu Sumitoma za ulogu Gustava von Aschenbacha, proglasio je jednim od pet najboljih europskih plesača sezone. Predstava je ove godine nagrađena i Nagradom Hrvatskog glumišta za najbolju baletnu predstavu.

Nakon gostovanja u Budimpešti i Lisabonu, Smrt u Veneciji  bit će i dva puta izvedena na pozornici slavnoga Tovstonogov Boljšoj dramskog kazališta u Sankt-Peterburgu 6. i 7. travnja u sklopu Europskog programa Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske za potrebe hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.