POČELI DANI NIKOLE TESLE

U Tehničkom muzeju Nikola tesla u utorak je panel diskusijom „Suradnja tri grada: Zagreb, Sarajevo i Beograd“ počeli su dani Nikole Tesle. Službeno je tom prigodom otvoren i natječaj za Godišnju nagradu „Nikola Tesla – genij za budućnost 2020.“Natječaj za ovu glasovitu godišnju nagradu otvara se jedanaestu godinu zaredom. Natjecatelji će se moći iskušati u tri kategorije, Kvizu znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli namijenjenom djeci i mladima, Kreativni i inovativni proizvod, uporabni predmet ili suvenir inspiriran likom i djelom Nikole Tesle ili replika Teslinog izuma i Projekti iz područja proširenog Teslinog djelovanja poput zaštite okoliša i obnovljivih izvora energije.

Panel diskusija pod nazivom „Suradnja 3 grada: Zagreb, Sarajevo i Beograd“ u kojoj su predstavnici gradova predložilii moguće oblike suradnje u promociji lika i djela Nikole Tesle.
Osim predstavnika gradova u diskusiju su bili uključeni umjetnici i znanstvenici iz ovih gradova: Pero Jelisić, poznati akademski kipar iz Zagreba, Damir Šabić, akademski kipar iz Sarajeva i Dragan Marinković, znanstvenik i glavni tajnik „Društva za upravljanje znanjem“ iz Beograda.
U srijedu, 5. veljače  u 17 i 18 sati (Demonstracijski kabinet Nikola Tesla), održat će se
Radionica „Struji struja“ za djecu stariju od 8 godina u 17 sati, te predavanje Renata Filipina „Nikola Tesla – izumitelj s pogledom u budućnost“ u 18 sati.
Projekt «Tesla & friends» završit će svečano 10. srpnja, na dan rođenja Nikole Tesle. Cilj projekta jest prigodno obilježiti rođendan ovog velikog hrvatskog i svjetskog znanstvenika i to manifestacijom koja će okupiti prijatelje i štovatelje Nikole Tesle iz cijelog svijeta. Obilježavanju rođendana Nikole Tesle prisustvovat će diplomatski kor iz Hrvatske, ugledni profesori, znanstvenici, umjetnici te predstavnici kulturnog, znanstvenog i gospodarskog života Hrvatske i drugih zemalja. Manifestacija će se ove godine održati 10. srpnja u hotelu Esplanade u Zagrebu. U sklopu projekta „Tesla&friends” svake će se godine održavati i projekt dodjele Godišnje nagrade „Nikola Tesla – Genij za budućnost”. Osim dodjele godišnje nagrade projekt obuhvaća i organizaciju niza znanstvenih i kulturnih programa poput skupova fizičara, umjetnika, diplomata te prijatelja i štovatelja Nikole Tesle.
Ovim projektom želimo reći veliko hvala geniju Nikoli Tesli čiji su izumi, neprijeporno, značili razvojnu prekretnicu naše civilizacije, naglasila je Dragica Mihajlović predsjednica udruge Nikola Tesla-genij za budućnost.
ŽELJKO KRZNARIĆ