Konferencija međureligijskog i multikulturalnog dijaloga

U okviru programa predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije, u Kristalnoj dvorani hotela Westin u utorak  je započela konferencija međureligijskog i multietničkog dijaloga „Ljudsko bratstvo – temelj mira i stabilnosti u svijetu“.

Dvodnevna konferencija održava se točno godinu dana nakon što su Papa Franjo i Ahmad Al-Tayyib u Abu Dhabiju potpisali „Deklaraciju o ljudskom bratstvu za mir u svijetu“,  a okuplja predstavnike vjerskih zajednica iz cijelog svijeta.  

Zalježevši dobrodošlicu gostima, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo da je Dekleracija dokument od svjetske i povijesne važnosti koji predstavlja presedan i prekretnicu u odnosima između kršćanstva i islama. „S ponosom i zahvalnošću možemo konstatirati da i Zagreb i Hrvatska u ovom kontekstu mogu biti svjetionik mnogima u svijetu. Zagreb je metropola u kojoj u slobodi, miru i sigurnosti žive različiti ljudi, a da se nitko ne mora odricati svog identiteta ili svojih najdubljih uvjerenja“.


Muftija i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, akademik Aziz Hasanović naglasio je kako vjerski dijalog nema alternativu što se očituje i u sustavnu dijalogu Islamske zajednice i Katoličke crkve što potvrđuje da se u Hrvatskoj živi zajedno, a ne samo obitava jedan pokraj drugoga.


Konferenciju organiziraju Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj, Liga muslimanskog svijeta i Hrvatska biskupska konferencija, a održava se pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Predsjednika Hrvatskog sabora, Predsjednika Vlade Republike Hrvatske te Gradonačelnika Grada Zagreba.

ŽELJKO KRZNARIĆ